Sekreterijat za vjere
0

Vlada RS-a traži da se ukine odluka o proglašenju Čajničkog evanđelja nacionalnim spomenikom

F. H.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Entitetski Sekreterijat za vjere Vlade Republike Srpske je komentarisao slučaj "Čajničko evanđelje" i poručio da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uzurpirala svoja ovlaštenja i na taj način postala nekontrolisani centar moći.

Sekreterijat za vjere Vlade RS-a je izvršio analizu odluke o proglašenju Čajničko evanđelja za nacionalni spomenik i navodno utvrdio propuste koji obesnažuju ovu odluku te analizu poslao Komisiji za zahtjevom da se ukine odluka

U analizi se zamjera što odluka nije objavljena u Službenim glasnicima BiH uz odluke Komisije nisu objavljivana i obrazloženja, kako je definisano Ustavom, odnosno Aneksom osa, te korištenja izraza muzej za riznicu Crkve Uspenja Presvete Bogorodice i Hristovog Uznesenja u Čajniču.

Osvrćući se na odredbu Komisije da iznošenje nacionalnog spomenika iz BiH nije dozvoljeno, iz Sekratarijata tvrde da su Aneksom osam, članom pet, entiteti definisani kao nosioci pravnih, naučnih, tehničkih, administrativnih i finansijskih mjera potrebnih radi zaštite, konzerviranja, prezentacije i sanacije imovine, te da je ovaj član Odluke protivustavan.

U daljoj analizi ove odluke, u dopisu Sekretarijata se takođe dodaje da član sedam Aneksa osam obavezuje Komisiju da će "donositi takva pravila i propise koje će biti u saglasnosti sa ovim sporazumom, a kako to bude potrebno radi izvršenja svojih funkcija".

Tvrde da to dodatno potvrđuje da je ovaj član Odluke protivan cjelokupnom Aneksu osam Dejtonskog sporazuma i citiranim članovima, zakonima BiH i entitetskim zakonima.

"Ovakvim pisanjem Odluka, Komisija je vremenom uzurpirala svoja ovlaštenja i na taj način postala nekontrolisani centar moći", smatraju u Sekreterijatu za vjeru.

Sekreterijatu je sporan i Poslovniko o radu Komisije o očuvanju nacionalnih spomenika koji je stupio na snagu 2002. godine, te tvrde da je Komisija sama sebi dala nadležnosti koje nema, koje su Aneksom osam, članom pet, kao i Zakonima o sprovođenju odluka jasno date entitetima i institucijama entiteta.

Također, smatraju da je odluka o proglašenju Nacionalnog spomenika iz 2013. godine donesena kako bi se Čajničko evanđelje indirektno pozicioniralo u okrilje "Crkve bosanske", a poništili stavovi da je riječ o "rukopisu srpske redakcije". Smatraju da je Čajničko jevanđelje proglašeno nacionalnim spomenikom u sklopu Odluke o graditeljskoj cjelini - Crkva Uspenja Presvete Bogorodice i Crkva Vaznesenja Hristovog u Čajniču 2007. godina zajedno sa ostalim rukopisnim i štampanim knjigama i zbirkom od 25 ikona.

Sekretarijat smatra neprihvatljivim da se SPC u javnom aktu kao što je Odluka Komisije, objavljena u Službenom glasniku BiH, piše malim slovima, stoji u dokumentu u kojeg je SRNA imala uvid.

"Težina i broj propusta u Odluci i obrazloženju takve su prirode da se ne mogu popraviti naknadnim korekcijama, pa je jedini način da se izađe iz ove situacije stavljanje van snage Odluke o proglašenju Čajničkog jevanđelja nacionalnim spomenikom iz 2013. godine," zaključuje se u analizi Sekretarijata.