BiH
0

Vlada RS-a razmatrala izvještaj o dešavanjima u Srebrenici 1995.

FENA
Vlada Republike Srpske usvojila je danas na sjednici u Banjoj Luci izvještaj o istraživanju događaja u srebreničkoj regiji u periodu 1991.-1995. godina.

Podsjećanja radi, entitetska vlada je prije nekoliko mjeseci zadužila Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a da radi na projektu "Istraživanje događaja u srebreničkoj regiji od 1991. do 1995. godine", uz tvrdnju da istraživanje mora da obuhvati i stradanje prije tih zločina i da se o tome sačini cjelovita informacija.

Stav Vlade RS-a je bio i da spisk nekadašnje Komisije za Srebrenicu, koji je sačinjen 2004. godine, "ima niz netačnosti koje su dovele do manipulacija kroz različite procese te očekuje da će Centar za istraživanje ratnih zločina RS-a, u saradnji s drugim nadležnim organima, utvrditi tačne činjenice o broju stradalih".

Danas razmatrani izvještaj odnosi se na period rada o ovom pitanju od 1. augusta do 31. oktobra ove godine, ali u saopćenju Vlade RS-a se ne precizira šta je konkretno Centar utvrdio.

Entitetska vlada je, kako se dodaje, obavezala Centar za istraživanje ratnih zločina da nastavi istraživanje događaja u srebreničkoj regiji u periodu od 1991. do 1995. godine u skladu sa njenim zaključkom od 19. aprila ove godine.

Na sjednici je Vlada razmatrala i izvještaj o saradnji institucija tog bh. entiteta s Haškim sudom za period od 1. aprila do 30. septembra 2010. godine.

U izvještaju se uopćeno navodi da su institucije vlasti RS-a, a posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova i Centar za istraživanje ratnih zločina, nastavili i u ovom periodu s ispunjavanjem svojih obaveza prema Haškom sudu, na način predviđen Rezolucijom o saradnji s Tribunalom, koju je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici 20. jula 2004. godine.