BiH
0

Vlada RS-a podržala projekte vrijedne 1,5 miliona eura

FENA
Na prijedlog predstavnika iz Republike Srpske za šest reformskih oblasti na nivou Bosne i Hercegovine, Vlada RS-a do sada je dala podršku za implementaciju niza projekata čija je vrijednost više od 1,5 miliona eura, saopćeno je danas iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a.

Među podržanim projektima, iz oblasti "Institucionalne komunikacije“ su projekti: "Uspostavljanje mreže info polica“, vrijedan 137.500 KM; „Obuka službenika za informisanje“, vrijedan 73.500 KM i "Strateško komuniciranje“, vrijedan 65.000 KM.

U oblasti „Upravnog postupka“, Vlada RS-a podržala je projekt "Izrada programa za poboljšanje kvaliteta upravnog odlučivanja“, čija vrijednost iznosti 388.000 KM, kao i projekt “Izrada i uspostavljanje okvira interoperabilnosti i standarda za razmjenu podataka” iz oblasti "Informacionih tehnologija“, vrijedan 450.000 eura.

Vrijednost projekta iz oblasti "Javnih finansija“, "Informacioni sistem upravljanja budžetom“, iznosi 600.000 eura, a podržan je i projekt u oblasti "Ljudskih opotencijala“, “Unapređenje procesa zapošljavanja i odabira kadrova u državnoj službi“.

Sa nivoa RS-a, kandidirana su dva projekta za sredstva iz Fonda za reformu javne uprave: "Obuka državnih službenika RS-a prema ECDL standardu“, vrijedan 167.496 eura i “Finansiranje publikovanja časopisa Moderna uprava”, sa iznosom od 73.716 eura.

Podršku implementaciji Strategije reforme javne uprave pružaju donatori, među kojima su predstavnici Odjela za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva DFID; Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA; Ministarstva za razvoj i saradnju Holandije i Delegacija Evropske komisije.