BiH
0

Vlada KS: Zbog nedostatka plina koriste se robne rezerve lož ulja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj sjednici odobrila korištenje robnih rezervi tečnog goriva KS-a, odnosno lož ulja za potrebe KJKP "Toplane" i to 50.000 litara dnevno, u periodu od 21. marta 2012. godine do kraja grijne sezone, 15. aprila ove godine.

Ograničenje isporuke gasa od strane "BH Gas"-a za KJKP "Sarajevogas" pa tako i za "Toplane" prouzrokovalo je da se u pojedinim kotlovinicama prešlo na alternativno tečno gorivo.

Gas se trenutno isporučuje samo za krovne kotlovnice jer je KJKP "Sarajevogas" zatvorio sve prijemno-redukcione gasne stanice.

Po godišnjem obračunu Budžeta KS-a za fiskalnu 2011. godinu koji je danas predočen Vladi Kantona, ukupni prihodi KS za proteklu godinu bili su 641.056.983,00 KM, i u poređenju sa rashodima za isti period od 657.582.265,00 KM bilježi se deficit od 24.882.362,00 KM, a koji je 11 miliona KM manji od planiranog deficita od 36 miliona KM.

Vlada je danas imenovala i Stručnu komisiju za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika na period od četiri godine i to u sastavu: Dževad Šabanagić, Amra Zulfikarpašić, Nedžad Begović, Hazim Akmadžić i Elvedina Kozadra.

Zadatak Komisije, kao konsultativnog tijela je da u skladu sa svim normativnim aktima koji regulišu ovu oblast razmatra zahtjeve za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika i predloži ministru kulture i sporta KS-a donošenje odgovarajućih rješenja.

Vlada je dans usvojila i godišnje programe sanacije ratnim djejstvima oštećenih fasada i krovova u KS, Program sanacije "Velike opravke" na području Kantona, Program sanacije liftova u KS kao i nastavak programa ENESANSA za 2012. godinu, odnosno programa sanacije termoizolacione zaštite stambenih objekata kolektivnog stanovanja, saopćila je Press služba KS.