Komentari (277)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Objasni mi kao da sam petogodišnjak, kako ćeš određivati koja nekretnina se ne koristi
preko cipsa
Preko rezija, vidi se trosi li se ista u stanu
PRIKAŽI ODGOVORE (10)
Ovi sto ne citaju neka se roknu, kad vec ne znaju citati! bagra lopovska od droge i ko zna cega kupuje stanove i dizu obicnim ljudima cijene nekretnina! Ovako, ako hoces 10 stanova, placat ces i porez na njega ili ga rentaj, a ne moze renta biti 500 maraka za cumez od 11 kvadrata na grbavici!
Znamo mi čitati, ali je praksa i vrijeme pokazalo da sve što se uvodi ide preko leđa običnih ljudi, ja još nisam vidio nijedan namet ili neki zakon koji je ograničavao nešto guuzonje nego praksa pokazuje da naša leđa uvijek plate zadnji račun
Ko je od droge kupio taj sto posto nece placati porez.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Pa treba uvesti porez za korištene i nekorištene nekretnine. Izmjeri kvadraturu i otfikari porez,, što veća kvadratura to veći porez, nek ovi lopovi što su.pokrali.plaćaju.
I sad ce Ud debil oporezovati vikendice. Jao koji su kreteni ovo, da ih moje oci poslije 2026 ne vide aBd
Sve iznajmljene nekretnine se vec oporezuju, ali druga je stvar sto porezna ne obilazi. Dalje imamo problem sto nam je porez na platu 70%, znaci da radnim dobije 1k KM, on placa jos 700KM dodatno. A da ne govorim o jos 17% na sve i jedan proizvod. Znaci kada saberemo fino - 1k*0.7KM + 1k*0.17KM = 870KM drzava uzima, a radniku ostane 830KM. Znaci haman duplo dajemo da politicari ne rade nista osim da dizu tenzije - cast izuzecima.
Prati svaki stan gdje ne gori svjetlo po noci, i tako par noci zaredom ili po slucajnom izboru dana, tako 3-4 mjeseca gdje nikad ne gori nadji vlasnika u ZK i oporezuj automatski sa plavom kovertom na adresu! Poznajem momke koji varajuci drzavu kroz neplacanje poreza imaju po 3-4 stana u Sarajevu! I ko ne placa porez na izdavanje, isto oporezovati. Porez na imovinu + porez na kirije 10%.
Ali ne 100 km koliko ste naveli u ugovoru u zakupu nego i na ostalo 400 sto uzimate zakupcu u kesu.
poreznom politikom imovinu treba oduzimati od građana ili omogućiti krupnim vlasnicima da jeftino dođu do te imovine.
De sad malo razmisli, ovo vodi ka rastu kirije i padu vrijednosti nekretnine. Treba se obavezati vlasnik na sistematsko i plansko održavanje nekretnine što s vana tako i unutra i tu usmjeriti sredstva na sufinanciranje ali samo ovaj potez Vlade bojim se da će biti kontraproduktivan. Vrijeme će pokazati svoje
Ako se to i radi, onda se ne radi po opštinama, kantonima, nego na nivou države. Kao u turska vremena, kako kojem begu padne ćejf.
dosta stanova ima koji su prazni ali takodjer kada dodje vlasnik iz inostranstva on boravi u tom stanu koji naravno nit izadje nit ima u planu da proda
Pa šta čovjek ovdje nije mogao naći posao nije ni čudo jednoj stranci treba dati zukiću ili trniniću ili tanovićki dvadeset hiljada ostao mu stan od oca, zaposlio se u evropi i dođe naravno u svoj stan i pta hoćeš šta da plati. Naravno plati što je dužan i šta bi više, ganjajte vi ove što imaju deset stanova i apartmana.
Na mala vrata se uvodi taksa na nekretnine kao u r.s. Ali je zalosno da to krene od Sarajava gdje najvise para imaju.
Ovo me potsjeća na onu na iz titina vakta, imaš šator --vikendicu vrati stan. Stvarno šta je s porezom na vikendice?
Ma to pod broj jedan, mora da se baketu viletina vodi kao vikend kućica.
Napokon nesto pametno. Postali smo centar za pranje para narko kartela. Zato su cijene kvadrata po 6.000 KM. Ljudi koj imaju po jednu nekretninu u kojoj zive nece imati problem, a oni koji peru pare, zive vani, ne placaju porez ovdje, minimalno sto mogu je da plate papreni porez na nekretnine.
na drugu i trecu nekretninu porez...problem su ovi grabatori sto umnozavaju stanove, rentaju i podizu cijene. nije problem neko sto uzme kredit pa kupi stan da zivi u njemu. i na vikendice porez, sto da ne
Saće dijaspora da se hvata za glavu!
Kako sijete tako ćete i žnjeti#
Samo porez, dijaspora pokupivala stanove zbog inflacije da im ne propadaju pare, naravno na neiskoristene nekretnine a porez ce svakako platiti ako izdaju stan nekom koji ce ici preko ugovora. Kada uracunas porez na izdavanje skontace da se to toliko ne isplati i poceti ce prodavati stanove sto ce vratiti trziste nekretnina u normalu
Nikad više cijene pasti neće jer skaču troškovi radne snage i materijala tako da je sada skuplje kada se gradi.
Ma kakva dijaspora ko to može zaraditi u dijaspori da kupi. Može možda jedan a gore je podstanar, gore se ne može krasti, gore se zaradi od jutra do navečer, skineš ujutro piđamu i dođeš u sedam navečer. Platiš sve lijepo poreze ni makac inače dobiješ minus i tako minus po minus i nazad. Ja ga nisam vidjela da je dijadporac zaradio.