BiH
0

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o upravljanju zgradama

FENA
Na danas održanoj 50. sjednici Vlade Kantona Sarajevo (KS) utvrđen je i Prijedlog zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradom.

Skupštini KS-a biće ponuđen na usvajanje zakon koji bi trebao poboljšati stanje u ovoj oblasti i napraviti bolju i odgovorniju vezu između etažnih vlasnika, njih 100.000 na području KS-a i upravitelja zgrada.

Zastupnici Skupštine KS-a će se krajem januara izjašnjavati i o danas utvrđenom Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja BiH.

Također će se izjašnjavati i o Prijedlogu odluke o obaveznoj preventivnoj sistematskoj deratizaciji na području KS-a koja u odnosu na sada važeću Odluku, donosi izmjene po kojima će poslove deratizacije voditi općine u KS, provoditi tendere za izbor izvođača koji bi trebali deratizaciju vršiti u isto vrijeme na području svih općina.

Vlada je danas donijela i Odluku o visini mjesečnih naknada za rad predsjednika i članova upravnih odbora zdravstvenih ustanova čiji je osnivač KS-a.

Ova Odluka propisuje visinu naknade za ustanove preko 1.000 zaposlenih u iznosu od 500 KM za predsjednika, a po 400 KM za članove UO-a, za ustanove preko 100 zaposlenih taj iznos je 400 KM , tj. 300 KM za predsjednika i članove UO, za ustanove do 100 zaposlenih naknada će biti 300 KM za predsjednika i 200 KM za članove UO i one sa malim brojem zaposlenih, kao što je Zavod za sportsku medicinu KS, naknada za predsjednika će biti 250 KM, a za članove 150 KM.

Ušteda u odnosu na protekle godine u 13 ustanova iznosit će blizu 200.000 KM na godišnjem nivou, jer ovi troškovi u odnosu na dosadašnje koji su iznosili 456.072 KM, i to u neto iznosu, po primjeni ove Odluke biće 259.800 KM na godišnjem nivou, saopćeno je iz Press službe KS.