Usvojen izvještaj
0

Vlada KS protiv maloljetničkog prijestupništva

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas Izvještaj o realizaciji aktivnosti Akcionog plana za implementaciju "Strategije protiv maloljetničkog prijestupništva za BiH" u Kantonu Sarajevo.

Plan je prethodno usvojen na kantonalnoj skupštini i formiran je tim za njegovu implementaciju s premijerom KS-a Samirom Silajdžićem na čelu. Određene su smjernice za rad i odlučeno da se donese jedinstveni program primarne prevencije maloljetničkog prijestupništva na području Kantona Sarajevo.

Jedinstveni program primarne prevencije se već implementira na terenu. Formirani su lokalni timovi za implementaciju jedinstvenog akcionog plana na nivou svih općina u KS-u. Centar za socijalni rad pokrenuo je svoje aktivnosti i sada je u izradi jedinstvena baza podataka o maloljetnicima koji su skloni nasilju.

“Želja nam je da imamo sve podatke i pratimo rast i razvoj tih maloljetnih počinitelja krivičnih djela, odnosno potencijalnih počinitelja”, kazao je na pres-konferenciji kantonalni premijer Samir Silajdžić.

On je najavio i namjeru da se u GRAS-u uposle decertificirani policajci.

“Očekujemo da se određeni broj tih policajaca zaposli onog trenutka kada dođe do izmjene Zakona o zaštitarima, koji je u pripremi, u nacrtu, i treba ići na federalni parlament. Onda možemo u zaštitarske agencije zaposliti i određeni broj decertificiranih policajaca, pri čemu mislim na GRAS”, kazao je.

GRAS je, prema njegovim riječima, proveo proceduru po pitanju kompletne edukacije uposlenika.

Vlada KS je izrazila spremnost da finansijski podrži dogradnju dijela vaspitno-popravne ustanove Hum.

“Najznačajnije je da je Minstarstvo pravde FBiH preuzelo da izradi paviljon za ovu vaspitno-popravnu ustanovu. Urađen je taj projekt i Vlada FBiH je izvodila 600 hiljada za to. Mi smo kao vlada spremni uzeti finansijsko učešće u dogradnji jednog dijela tj. rekonstrukciji postojećih kapaciteta”, kazao je Silajdžić.

Vlada KS je zajedno s Vladom FBiH ponudila ovo “finansijsko rješenje” i do njegove realizacije će, smatra Silajdžić, doći vjerovatno kada se formira upravljačka struktura navedene ustanove.

“Pokušat ćemo osigurati da jedan dio ustanove bude i zatvorenog tipa”, dodao je.

Na pres-konferenciji je istaknuo da izvještaj MUP-a KS-a pokazuje da je u maju ove godine broj krivičnih djela maloljetnika manji u odnosu na maj 2007. godine.

U KS-u, prema izvještaju MUP-a, ima 13 maloljetnika “povratnika”, koji će biti, na temelju sudskih presuda, smješteni u “Hum”.

Akcioni plan predviđa i donošenje smjernica za odgoj djeteta u Kantonu Sarajevo. Nositelj tih aktivnosti je organizacija “Djeca stubovi svijeta”.

MUP KS je zadužen da radi na pripremi izmjena Zakona o držanju i nošenju oružja u KS-u.