BiH
16

Vlada KS promijenila odluku: Prosvjetari koji ispunjavaju uslove u penziju će ići na kraju kvalifikacije

Piše: S. H.
Na prijedlog ministra obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) Elvira Kazazovića, Vlada KS na današnjoj sjednici promijenila je prethodnu odluku o tome da prosvjetni radnici koji ispunjavaju uslove za penziju trebaju prekinuti radni odnos u trenutku ispunjavanja uslova, a ne čekati kraj polugodišta ili školske godine.

Nakon ukazivanja na štetnost takve odluke i pritiska Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS, nadležni kantonalni ministar Elvir Kazazović na posljednjoj sjednici Vlade KS predložio je promjenu odluke, što je i usvojeno.

Tako će sada prosvjetni radnici koji ispunjavaju uslove za penziju u nastavnom procesu moći ostati do kraja kvalifikacije, odnosno polugodišta ili kraja školske godine, u zavisnosti od slučaja.

"Ovakva odluka je ohrabrujuća i definitivno pozitivna, jer smo na ovaj način zaštitili prava radnika, ali i djecu, jer bi se učenicima bilo veoma teško prilagoditi kada bi u kratkom periodu došao novi nastavnik. S druge strane i novom nastavniku koji bi usred nastavnog procesa došao među učenike ne bi bilo jednostavno steći uvid u stvarno znanje", istakao je Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Podsjećamo, i prije donošenja sporne odluke, na snazi je od 2012. godine bila odluka koja je prosvjetnim radnicima koji ispunjavaju uslove za penziju garantovala, ukoliko to žele, da u radnom odnosu ostanu do kraja polugodišta ili kraja školske godine.

U ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS rade i na donošenju novog pravilnika o ocjenjivanju učenika, koji je trenutno u formi nacrta i pravilnika o stručnom ispitu.