BiH
0

Vlada KS o zakonima o obrazovanju

FENA
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na posljednjoj sjedici Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

“Naša je zakonska obaveza bila da uskladimo naš zakon sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH. Namjera nam je da omogućimo studentima i uposlenicima konkurentnost evropskog prostora i veću mobilnost”, kazao je na pres-konferenciji ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Izmjenjena je organizacija rada Univerziteta koji djeluju na teritoriji Kantona Sarajevo i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije gube pravni subjektivitet i postaju organizacione jedinice integriranog univerziteta.

Visokoškolske ustanove u korištenju termina univerzitet ograničene su samo na one visokoškolske ustanove koje realiziraju najmanje pet raličitih studijskih programa iz najmanje tri različite naučne oblasti.

Predviđeno je i uspostavljene Savjeta za visoko obrazovanje, koje će biti stručno i savjetodavno tijelo, a planiran je prestanak rada upravnih i nadzornih odbora fakulteta, kazao je ministar Kešo.

“Postojat će samo jedan Upravni odbor Univerziteta, kao javne ustanove. On će brojati 11 članova, a od tog broja predložili smo da bude šest predstavnika osnivača”, kazao je ministar Kešo.

“Time nismo željeli dovesti u pitanje akademsku autonomiju Univerziteta, ali smo željeli osigirati provedbu zakonitosti u radu visoko školske ustanove. Rektor ima jasno propisane svoje nadležnosti i obaveze, Senat također, Upravni odbor. Univerzitetsko vijeće koje čine: rektor, prorektori i dekani fakulteta, vodit će neku vrstu razvojne politike i usklađivanje i kooridiniranje rada organizacionih jedinica koje ulaze u sastav univerziteta”, kazao je ministar Kešo.

Novina je, dodao je on, da je predviđena mogućnost da Vlada odobri određena finansijska sredstva za one visoko školske ustanove kojima Kanton Sarajevo nije osnivač.

Vlada KS je utvrdila i Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

“Predviđena je obaveza da dijete u predloškolskom uzrastu u godini pred polazak u osnovu školu mora provesti određeno vrijeme u odgojnoj ustanovi predškolskog nivoa”, kazao je ministar Kešo naglasivši kako će se ova obaveza primjenjivati od 2009.-2010. školske godine.

“Osnovni smisao boravka djece u predškolskim ustanovama je da se ona socijaliziraju, da se pripreme da na što bezbolniji način sjednu u školske klupe”, kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Ovim nacrtom nije precizirano koliko će djeca dnevno biti u predškolskim ustanovama.

Vlada KS je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo.

Ovim izmjenama navodi se da se “izleti i studijske posjete, ekskurzije, logorovanja, društveno koristan rad, škola u prirodi i drugi oblici odgojno obrazovnog rada, predviđeni godišnjim programom izvode u okviru radnih dana, a organiziraju se u skladu sa principima koje posebnim pravilnikom ustanovljava Prosvjetno pedagoški zavod, a odobrava ministar”.

Kada se djetetu izrekne odgojno disciplinska mjera premještaja u drugu najbližu osnovnu školu, do sada se događalo da neke susjedne škole odbijaju da prime djete koje je problematično, ali ovim izmjenama predviđena je obaveza da se takvo dijete mora primiti.

Također je predviđeno da škole upute obavijest o izricanju odgojno disciplinske mjere Centru za socijalni rad KS kako bismo mogli svi učestvovati u procesu pravilnog odgoja takog djeteta, kazao je ministar Kešo.

Precizrano je i da uposlenik škole koji bude izabran za direktora škole, može taj mandat obavljati jednom, a da ga čeka njegovo prethodno radno mjesto najduže četiri godine. Ukoliko se javi na još jedan konkurs za direktora rizikuje da ga ne čeka njegovo radno mjesto, kazao je ministar Kešo.