Drama u krugu preduzeća se nastavlja
566

Vlada KS naložila da se odmah uspostavi javni prijevoz, radnici GRAS-a neće prekinuti štrajk

Klix.ba/Fena
Štrajk radnika GRAS-a, koji je iznenada počeo u poslijepodnevnim satima petka, još uvijek traje. Nekoliko stotina radnika nalazi se u krugu preduzeća odakle nema namjeru otići dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Iako je Vlada KS na vanrednoj sjednici donijela zaključak da se odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na čitavoj teritoriji Kantona Sarajevo, oko 800 radnika u štrajku nema namjeru još uvijek se vratiti na posao.

Ne boje se prijetnji

Kako je portalu Klix.ba kazao član Sindikata komunalne privrede Adnan Porča, radnici nemaju namjeru otići iz kruga preduzeća sve dok se ne povuče odluke o smjeni v.d. direktora Adisa Šehića i poništi imenovanje Hasana Bašića.

"Mi ovdje ostajemo dok god ne ponište imenovanje Bašića bez obzira na prijetnje da ćemo biti sankcionirani", kazao je Porča.

Kako saznajemo, pojedinim radnicima pridružile su se i porodice te studenti koji ih pozivaju na masovne proteste sutra u 12 sati. Štrajkače je najviše uznemirila informacija da će biti poslani vozači, koji nemaju ugovore s GRAS-om, da ih zamijene.

Zbog toga su svi vozači tramvaja ušli u vozila i neće nikome dozvoliti da ih odvezu sa terminala.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zbog nenajavljenog štrajka GRAS-a, Vlada KS je večeras održala vanrednu sjednicu na kojoj je donijela nekoliko zaključaka. Podsjetimo, premijer KS Suad Zeljković kazao je ranije za TVSA da je štrajk nelegalan i da se ova vrsta anarhije neće tolerirati. Također je rekao da će protiv radnika u štrajku biti podignute krivične prijave.

Zaključci Vlade KS

Vlada je, s tim u vezi, na vanrednoj sjednici naložila Skupštini, Nadzornom odboru i v.d. direktoru GRAS-a da se:

  • Hitno i odmah uspostavi tramvajski, trolejbuski, autobuski i minibuski saobraćaj na čitavoj teritoriji Kantona Sarajevo i u tom smislu angažuju svi uposlenici GRAS-a koji su neophodni za javni prevoz, kao i da se angažuju sva vozila koja se koriste u javnom gradskom prijevozu.

  • Da se angažuje kompletna službu obezbjeđenja u cilju zaštite komunalnih objekata i sredstava od eventualnog devastiranja uz punu saradnju s pripadnicima MUP-a KS

  • Da se utvrde razlozi nastanka nenajavljene i nezakonite obustave saobraćaja i protiv odgovornih lica pokrenu odgovarajuće materijalne, krivične i disciplinske mjere.

Bašić pozvao radnike da se vrate na posao

Novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora KJKP Gras Hasan Bašić uputio je večeras javni poziv svim uposlenicima da se obavezno odmah jave na svoja radna mjesta, u svoje organizacione jedinice, prema planiranom rasporedu.

Hasan Bašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Hasan Bašić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uposlenici koji po Ugovoru o radu obavljaju poslove vozača autobusa, minibusa, tramvaja i trolejbusa su obavezni javiti se na raspored, uposlenici na poslovima održavanja vozila svih vidova saobraćaja, kao i ostali uposlenici koji su po rasporedu planirani za rad, navodi se u saopćenju v. d. direktora Grasa.

Neodazivanje uposlenika na ovaj poziv i odbijanje izvršavanja svojih radnih zadataka i obaveza planiranih procesom rada smatrat će se prekršajem obaveza preuzetih Ugovorom o radu i oni će snositi odgovornost u skladu s odredbama Zakona o radu, Pravilnika o radu i Ugovora o radu.

Također, pozvani su svi vozači koji su završili obuku za vozače tramvaja i tolejbusa da se i oni odmah jave u depo trolejbusa i dispečerski centar tramvajskog saobraćaj na Čengić Vili, radi rasporeda, saopćeno je.