BiH
1

Vlada Japana pomaže obnovu osnovnih škola u Bosanskoj Krupi i Rudom

FENA
Vlada Japana odlučila je da dodijeli grant u iznosu od 93.451 euro za Projekat ugradnje sistema centralnog grijanja u OŠ "Jezerski” u Bosanskoj Krupi, kao i dodatnih 91.726 eura za Projekat obnove područne škole Mioče koja djeluje u sastavu OŠ “Boško Buha” u Rudom.

Ceremonija potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava bit će održana sutra u Ambasadi Japana u Sarajevu.

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki potpisat će ugovore o dodjeli sredstava s načelnikom Bosanske Krupe Arminom Halitovićem i direktorom OŠ “Boško Buha” Ratom Rajakom.

Vlada Japana osigurala je grant sredstva u iznosu od 93.451 euro opštini Bosanska Krupa za projekat ugradnje sistema centralnog grijanja u centralnoj školi u Jezerskom i područnoj školi u Mahmić selu. Sistem centralog grijanja zamijenit će dotrajale peći na drva koje usljed neefikasnosti ne mogu dovoljno da zagriju radne prostorije zbog čega su učenici i nastavnici vrlo često primorani da rade u hladnim učionicama.

Osim Vlade Japana, realizaciju ovog projekta pomoći će i Vijeće roditelja Osnovne škole „Jezerski“ koje će osigurati dodatnih 20.000 KM za zamjenu dijela stolarije u centralnoj školi.

Drugi projekat odnosi se na obnovu područne škole Mioče koja djeluje u sastavu Osnovne škole “Boško Buha” u Rudom. U okviru ovog projekta, za čiju će realizaciju Vlada Japana donirati 91.726 eura, bit će obnovljena dotrajala školska zgrada koja je izgrađena prije gotovo 40 godina.

Sredstva će biti utrošena za obnovu krova i fasade, zamjenu podova i stolarije, sanaciju sanitarnih čvorova, kao i za nabavku školskog namještaja.

Zahvaljujući realizaciji navedenih projekata, škole u Bosanskoj Krupi i Rudom moći će da riješe dugogodišnje probleme s kojima su se suočavale i da stvore bolje uslove za rad kako za učenike tako i za osoblje.

Vlada Japana pridaje veliki značaj projektima u oblasti obrazovanja u BiH. Od 1996. godine do danas Vlada Japana donirala je više od 20 miliona eura i tako omogućila obnovu i opremanje više od 70 osnovnih škola širom BiH, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.