Podržana 92 kandidata
0

Vlada HNK prvi put za mlade naučnike izdvojila novac - 269.600 KM

G. Š.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona je po prvi put c ciljem pomoći naučno-istraživačkom radu izdvojila ukupno 269.600,00 KM za 92 mlada naučnika- istraživača s područja HNK.

Odluku o podršci mladih istraživača donio je resorni ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, uz saglasnost Vlade HNK po objavljenom javnom pozivu.

Javni poziv je obuhvaćao pet programa: sufinanciranje doktorskih studija, naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u doktorskim disertacijama, troškova odbrane doktorskih disertacija, objavljivanja naučnih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanje na međunarodnim konferencijama te kao podrška izdavanju novije naučne i stručne literature.

Osim pojedinačne pomoći mladim naučnicima, Bužetom Kantona za 2021./2022. godinu s dodatnih 163.000,00 KM potpomognut je i rad Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru i Sveučilišta u Mostaru, u cilju profesionalnog nadograđivanja mladih naučnika i asistenata.

Ovaj se projekat prvi put realizuje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i direktno svjedoči opredijeljenost Vlade pružanju podrške mladim naučnicima u istraživačkim projektima i realizaciji njihovih naučnih radova, navode iz Vlade HNK.