BiH
0

Vlada HNK i sindikati potpisali sporazum

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Između Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i predstavnika sindikata korisnika budžeta tg kantona danas je potpisan Sporazum koji predviđa da će se za mjesec april 2012. godine isplatiti plaća umanjena za 7 posto, bez drugih umanjenja.

Sporazum također predviđa da se iznos sredstava za koji je bila umanjena plaća za mjesec april isplati uz plaću za mjesec maj ili najkasnije do isplate regresa za 2012. godinu, sukladno članku 12. Zakona o izvršenju Budžeta, saopćeno je iz ureda za informiranje te vlade.

Također, Sporazumom je definirano da će se kroz Gospodarsko-socijalno vijeće nastaviti stalni dijalog o svim pitanjima i temama socijalnih partnera.

Sukladno Zakonu o izvršenju Budžeta HNK za 2012. godinu, Operativni plan za svaki naredni mjesec 2012. godine će se usuglašavati na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, uzimajući u obzir točku 3. Sporazuma i isplate grantova, kao i procjenu priliva sredstava u Budžet zasnovanu na pokazateljima Uprave za indirektno oporezivanje.

Vlada i predstavnici sindikata dogovorili su da će u roku od mjesec dana u zajedničkom dijalogu sa sindikatima prosvjete riješiti sva otvorena pitanja oko mentorstva i drugih stečenih prava, te ubrzati i zajednički raditi na izradi zakona koji reguliraju pitanja iz radno-pravnog statusa.