BiH
27

Vlada Federacije BiH objavila sadržaj pisma namjere MMF-u

Piše: Er. M.
Vlada Federacije BiH dostavila je Parlamentu Federacije BiH sadržaj pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).
MMF
MMF

Naime, Federalna vlada predložila je Parlamentu FBiH donošenje odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu do 295.361.333 specijalnih prava vučenja (SDR) ili 720.224.000 KM, što je dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH u iznosu od 443.042.000 SDR (blizu 1.080.336.000 KM).

Tako će se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH naći i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EFF) s MMF-om.

Uz informaciju o kreditnom zaduženju po EFF s MMF-om i odluku, Vlada je Parlamentu FBiH uputila pismo namjere i tehnički memorandum.

Podsjećamo, posljednjih mjeseci sadržaj pisma namjere bio je predmet raznih spekulacija. Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu FBiH tražili su u više navrata da se objelodani njegov sadržaj.

Vlada Federacije BiH još početkom jula zaključila je da Informacija o usaglašenom pismu namjere za proširenje aranžmana s MMF-om može biti dostavljena Parlamentu FBiH nakon što Pismo namjere potpišu članovi Fiskalnog vijeća BiH i nakon što ono bude dostavljeno Međunarodnom monetarnom fondu.

Kompletan sadržaj Pisma namjere MMF-u pogledajte ovdje.