SDP BiH
0

Vlada FBiH pomaže u pljačci nad bh. građanima

Sarajevo-x.com
Iako cijena sirove nafte na svjetskom tržištu bilježi najnižu vrijednost u proteklih nekoliko mjeseci i iznosi 109 dolara po barelu, u Federaciji BiH cijene goriva se ne mijenjaju i dalje su najveće u cijeloj regiji, smatraju u SDP-u BiH.

U istoj državi Bosni i Hercegovini, tj. u RS-u cijene goriva su jeftinije za 15 do 20 feninga po litru. Poređenja radi, prije nekoliko mjeseci kada je cijena barela sirove nafte također iznosila 109 dolara, u FBiH su se cijene kretale ispod dvije konvertibilne marke čak i za dizel goriva. Danas dizel gorivo košta 2,48 KM po litru što je više za cijelih pola marke u odnosu na period kada je barel imao istu cijenu.

SDP je prošle sedmice pozivao Premijera i Vladu Federacije da se probudi iz ljetnog sna te da hitno reaguju i zaštite bh građane od besprizorne pljačke koja se nad njima sprovodi od strane naftnog sektora u našoj zemlji.

"Za 16 dana, tačnije 1. septembra, ističe rok kada je Premijer Federacije BiH, Nedžad Branković, obećao podnijeti ostavku ukoliko ne bude ispunio obećanja koja je javno dao Savezu samostalnih sindikata BiH na masovnim protestima u Sarajevu. Prije toga, još jednom pozivamo Brankovića da hitno zakaže sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o nerazumno visokim cijenama nafte te donijele hitne mjere za vraćanje cijena na realan nivo", zaključuje se u saopštenju SDP-a.