BiH
0

Vlada FBiH podržava povratak nizom projekata

FENA
Prema informaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada Federacije BiH je putem ovog ministarstva pokrenula realizaciju nekoliko zajedničkih i vrlo značajnih projekata rekonstrukcije i ekonomskog jačanja povratničkih zajednica, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Među njima je projekt „Izgradnja školske - sportske sale u povratničkom naselju Kreguša u Bosansom Petrovcu“ u vrijednosti od 312.285,30 KM. Novac su osigurali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS-a po 110.000,00 KM, a Općina Bosanski Petrovac 92.285,30 KM.

Pored toga, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je s Općinom Bosanski Petrovac potpisalo Ugovor za sufinansiranje projekata održivog povratka za općinu Bosanski Petrovac u vrijednosti više od 200.000 KM. Od toga je 130.000 KM namijenjeno elektrifikaciji povratničkih naselja koja već nekoliko godina nemaju riješen priključak električne energije, a 70.000 kao učešće Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u rekonstrukciji lokalnog puta Bjelaj - Put Avnoja ( M-5 ).

Općina Bosanski Petrovac je za ovaj projekt osigurala projektnu dokumentaciju, a riješit će i imovinskopravne odnose, izvršiti pripremu za asfaltiranje te osigurati stručni nadzor.

Federalno ministarstvo je potpisalo i Ugovor s Općinom Prijedor za obnovu Ambulante porodične medicine u Kozarcu, što je veoma značajan projekt za jedno od najvećih povratničkih mjesta u BiH, u kojem je i organizacija ekonomsko održivog povratka na visokom nivou.

U Kozarac se vratilo više od 8.000 osoba koji još nemaju uvjete za obavljanje ambulantnih pregleda. Za ovaj projekt Federalno ministarstvo je izdvojilo 120.0000, a Općina Prijedor u prvoj fazi za rekonstrukciju krova je osigurala 89.500 KM.

Na području općine Drvar u toku je rekonstrukcija dviju stambeih zgrada, čija je vrijednost 550.000 KM. Riječ je o zgradi u Titovoj ulici s 18 stambenih jedinica i tzv. „Savića kući“ sa četiri stambene jedinice.

Završetkom ovog projekta bit će omogućen povratak 22 porodice (nosioci stanarskih prava) raseljene na prostoru Bosne i Hercegovine.