BiH
7

Vlada FBiH dobila izvještaj o sigurnosnoj situaciji u BiH

FENA
Na današnjem nastavku hitne sjednice Vlade Federacije BiH (u stalnom zasjedanju) u Sarajevu, kojem je prisustvovao potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izvijestili su o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Federaciji BiH.

Oni su, također, članove Federalne vlade upoznali o dosad poduzetim i aktivnostima koje će organi bezbjednosti poduzimati u zavisnosti od stanja na terenu.

Nakon rasprave, zaključeno je da treba insistirati na omogućavanju mirnih protesta, ali i osiguranju funkcionisanja svih institucija i javnih službi, uključujući neometano funkcionisanje saobraćaja.

Također, treba insistirati na utvrđivanju organizatora nasilnog dijela protesta i na efikasnom procesuiranju, uključujući nalogodavce.

Vlada je zaključila i da treba napraviti analizu funkcionisanja policijskih struktura i predložiti efikasan mehanizam koordinacije i odgovornosti.

Razmatrajući aktuelnu situaciju u FBiH, Vlada je još jednom izrazila otvorenost za dijalog i spremnost na rješavanje opravdanih zahtjeva radnika u postojećim institucijama ustavno-pravnog poretka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.