BiH
0

Vlada FBiH danas o mjerama iz Koncepta ekonomskog razvoja 2014.-2018.

FENA
Fadil Novalić (Foto: FENA)
Fadil Novalić (Foto: FENA)
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru razmatrat će se tri mjere iz "Koncepta ekonomskog razvoja 2014-2018 - Ekonomski rast i zapošljavanje".

To je kazao novinarima u Sarajevu federalni premijer Fadil Novalić, ističući da se prva mjera odnosi na to da se "odmah formira radna grupa i zaduži Ministarstvo finansija FBiH da se krene raditi na porezima na dohodak "da bismo počeli govoriti o harmonizaciji, smanjenju obaveza na plaću".

"Druga je mjera o registraciji poljoprivrednih domaćinstava kako bismo ih uhvatili u takozvani pravni obuhvat, bilo kroz mikropreduzeća ili preduzeća za vlastite potrebe. Na taj način omogućili bismo im da konzumiraju socijalno osiguranje, koje sad otprilike konzumiraju s biroa i otvorili vrata da mogu na određeni način po povlaštenim stopama plaćati penziono, ako imaju potrebu", kazao je Novalić.

Treća mjera, kako kaže, govori o socijalnoj varijanti plaćanja struje, da socijalne kategorije plaćaju struju po nižim, a bogatiji po višim cijenama.

Ključne mjere ekonomske politike koje proizilaze iz Koncepta ekonomskog razvoja za period 2014-2018 godine, koji je sačinio federalni premijer Fadil Novalić su: smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforme tržišta rada, poboljšanje poslovnog ambijenta, aktiviranje resursa, privreda i potpora privrednim aktivnostima, borba protiv korupcije i socijalna oblast.