Biospeleološko društvo u BiH
0

Vjetrenicu proglasiti nacionalnim parkom

FENA
Biospeleološko društvo u BiH izražava nezadovoljstvo stanjem i položajem prirodne baštine BiH, te traži od vlasti i javnosti da hitno poduzmu sve mjere zaštite i očuvanja međunarodno najpriznatijih prirodnih vrijednosti naše zemlje.

"To uključuje izradu zakona i institucija kao i razvoj kadrova koji mogu obrnuti negativan odnos prema vrlo raznolikoj i bogatoj bh. prirodi te omogućiti BiH uključenje u međunarodne tokove i oblikovanje održivog razvoja", navodi u današnjem saopćenju predsjednica Biospeleološkog društva u BiH Lada Lukić Bilela.

Kao praktičnu podršku tome Biospeleološko društvo planira edukaciju kadrova te je formiralo naučni savjet, sastavljen od domaćih i eminentnih međunarodnih stručnjaka, koji može odgovoriti najvećim zahtjevima na tom području.

Društvo posebno izražava zabrinutost stanjem Vjetrenice, najbogatije pećine podzemnom faunom na svijetu. Smatra da Vjetrenicu treba proglasiti Nacionalnim parkom i ispuniti sve obaveze oko njezine kandidature za Svjetsku listu, što zahtjeva njezino hitno prevrednovanje i promjenu njezina položaja, odnosno uvođenja efikasne zaštite.