Johnatan Moore, ambasada SAD-a
0
"Vjera je vjera, a obrazovanje nešto drugo"
Komentari (130)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
treba imati princip kao u njemackoj ko zeli da ima vjeronauku u skoli nek je pohadja,ko ne zeli ima predmet \"etika\" i rijesen problem...
ma treba vjeronauku ukinuti u skolama...ako hoces da ucis vjeronauku...eno ti mejtefa...eno ti crkve ...kapele...i ostalih ustanova...pa tamo uci o vjeri....vjerujem da ce se u takvim ustanovama i bolje znanje steci o vjeri..nego u skolama...
gospodin Mur ocito ne konta da je amerika Amerika a Evropa Evropa i da je posebice Balkan slucaj za sebe...kad to sagleda kako treba vidjet ce da ova njegova izjava nije na mjestu...
Vjeronauka kakva je u nasim gradjanskim skolama je ok ali za skolu sa religijskim karakterom, tj. islamsku skolu, katolicku skolu itd. Ako u gradjanskoj skoli zele predavati vjeronauku onda to treba da bude opca vjeronauka, o svakoj religiji. A vjeronauci kakva je sada nije mjesto u obicnoj gradjanskoj skoli vec u skoli sa religijskim karakterom (kao i na zapadu) ili u mejtefu i sunday school. A sto Moore tumaci: \'\' U Sjedinjenim Američkim Državama postoji bitna razlika između škola i vjerskih kuća\'\'...nije sasvim tocno. U regularnoj skoli je to the case, ali u USA postoje i skole vjerskog karaktera, katolicke, islamske, protestantske (kao i u EU), tako da nije potpuno u pravu, po mom misljenju pametuje.
poceli darvinisti da se mijesaju u unutrasnje stvari bosne i hercegovine kao i u ostalim zemljama. znaci dat je diktat ministru sta treba da radi? znaci treba poceti od izolacije islamskog ucenja,i onda mozda budemo napredni kao sto kaze bosanka11. vjera bilo cija na ovim prostorima je nesto sto je najljepse,a druga je stvar sto se vjera zloupotrebila,radi tamo necih interesa. vjer nas je drzala u ratu,vjera je uvijek bila prisutna,jer kad vjere nema tu nastupa beznađe.
Ameru načopaj se kamarica!
bravo ministre! Vjera i nije za školu.Dosta više ovog primitivizma....i zaostalosti.. Šta želite ovdje napraviti ? Ovo je Evropa i uvijek će biti. A ove Hamze Abn i slične njima talibane / mislim na bradonje / napolje ! Mrš stoko jedna primitivna ...idi u Afganistan pa tamo širi svoj primitivizam. Zbog vas se stidim svoje religije. @ Pa najmanje je ili nikako među nama sarajevskim vjernicima tih „talibana“ . Mi smo vaši sugrađani koji su branili svoj grad i bih i sada nam se uskraćuju naša vjerska prava. A ta stoka te je odbranila od talibana sa 4 s ( CCCC) A sada vodiš istu politiku kao ti pravoslani talibani !!!
bravo ministre! Vjera i nije za školu.Dosta više ovog primitivizma....i zaostalosti.. Šta želite ovdje napraviti ? Ovo je Evropa i uvijek će biti. A ove Hamze Abn i slične njima talibane / mislim na bradonje / napolje ! Mrš stoko jedna primitivna ...idi u Afganistan pa tamo širi svoj primitivizam. Zbog vas se stidim svoje religije.
Vjernik jesam, ali sam protiv ucenja vjera u skolama.
Pošto u svojoj familiji imam onih koji predaju vjeronauku, trebate znati da su to profesori teologije, obrazovaniji od većine svojih kolega u osnovnim školama. Ako predmet , koji je već fakultativan obezvrijedite dodatno neocjenjivanjem, ti ljudi će možda ostati bez posla, a da, oni su vjernici oni „žive“ od duhovnih vrijednosti i njima „ne treba“ plaća za njihov rad. A upravo oni su ,uz socijalne radnike ti koji odgajaju tu djecu da ne budu maloljetnički delikventi ,da ne piju, ne drogiraju se, ne kradu, pa „neka žive od ljubavi“ , „SDP-tolerancija „ ?
Bože dragi ... Koja gomila levata....
Et sad znate ko je skrojio zakon
@@yep Bosanski jezik i matematika su veoma važni predmeti u osnovnoj školi! Šta misliš kada ocjene iz istih ne bi ulazile u prosjek, da li bi djeca ikada uradila zadaću iz matematike ili pročitali lektiru iz bosanskog? Ti bi svome djetetu plačao instrukcije iz muzičkog i iz likovnog, koji su danas objektivno manje „ozbiljni „ predmeti da ima što bolje ocjene, pogotovu kada bi od ocjena iz istih zavisio upis u srednju školu ! Kada su u pitanju interesi vjere onda se pozivate na moral i da djeca idu u školu iz ljubavi? Po vama komunistima imami i vjerski službenici npr. namaju zemaljskih potreba, ne moraju plaćati režije, školovati djecu oni trebaju živjeti od ljubavi i morala. Kako ste pokvareni i dvolični !!!
OVAJ LIK JE TOTALNA BUDALA. CUJ VJERA JE VJERA A OBRAZOVANJE JE NESTO DRUGO. NORMALAN ČOVJEK JE NORMALAN ČOVJEK A OVAJ AMER JE NEŠTO DRUGO
Ovi SDP-ovci su glupi ili se prave glupi? Dijete ti ide u školu 1 školsku godinu , uredno pohađa nastavu iz vjeronauke, i nađe se jedan SDP-ov ministar da ti retroaktivno ukine osjenu iz tog predmeta, sada na kraju godine kda se rad djeteta valorizira ? Ako nema ocjene iz nekog predmeta, ako ne ulazi u prosjek, taj predmet postaje beznačajan. Čime je to baš ovaj predmet zaslužio da ga se izjednači sa izviđačkom, likovnom, ekološkom sekcijom? Ovaj predmet je za nas koji smo vjernici važan. Zašto bi moje djete ispaštalo da danas sutra dođe u situaciju da mu druga djeca kažu, zašto gubiš vrijeme na toj vjeronauci , ona je nevažna, pa vidiš da se i ne ocjenjuje ? Rješenje je vrlo jednostavno . Djeci čija roditelji neče da je pohađaju uvesti alternativu: etiku, k.religija ili nešto sl. I naravno ocjenjivati. I zašto samo u KS, ne u drugim kantonima , R.S ili Distriktu Brčko, pa zatr to gospodo komunisti nije uskraćivanje ljudskih prava ?
Šta se ovaj mješa u unutarnje stvari BiH? Je li to veleposlanik BiH u SAD-u komentira njihove unutarnje stvari, među ostalim i školstvo?!
Izvini sto se ovako izrazavam, ali si glup. Jel ti ko ukinuo vjeronauku ? NIJE Ako nek hoce da ide, neka ide i dalje samo nece dobiti ocjenu. Isto bi bilo da ides u dzamiju jer ti neko placa. Ides u dzamiju zato sto to smatras ispravnim, radi Boga ili radi cega vec ides. Ko hoce da ide na vjeronauku neka ide radi toga, a ne radi ocjene.