BiH
0

Visoki predstavnik zadržava privremenu zabranu korištenja državne imovine

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak danas je objavio Odluku o povlačenju "tumačenja člana 3. Zakona o prenosu sredstava društvene u državnu svojinu" koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske 18. jula ove godine, saopćeno je iz OHR-a.

Prema Odluci visokog predstavnika, kojom se privremeno zabranjuje prenos državne imovine, svaka pravna radnja preduzeta na osnovu tog tumačenja je ništavna.

"Kad je visoki predstavnik 2005. godine donio privremenu zabranu želio je zaštititi interese države, entiteta i Distrikta Brčko do trenutka kad se usvoje zakoni koji razjašnjavaju njihova prava i obaveze prema državnoj imovini. Sve dok novi zakonski propisi ne osiguraju da svaki nivo vlasti posjeduje sredstava potrebna da ispunjava svoju ustavnu odgovornost, vlasti BiH mogu izvršiti prenos državne imovine samo putem mehanizama koji su utvrđeni Odlukom visokog predstavnika. Uknjiženje državne imovine kao imovine Republike Srpske, kako je to naloženo tumačenjem Narodne skupštine, izlazi izvan ovih mehanizama. Na sastanku u junu ove godine Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira izrazio je duboko razočarenje trogodišnjim neuspjehom državnih i entitetskih vlasti da postignu sporazum o pitanju raspodjele državne imovine", ističe se.

U saoopćenju OHR-a podsjeća se da je u obraćanju Parlamentu, 6. septembra, visoki predstavnik apelirao na vlasti države, entiteta i Distrikta Brčko da se prije 30. septembra dogovore oko raspodjele državne imovine i da hitno završe rad u vezi sa novim zakonskim propisima.