6. april
81

Visoke delegacije položile cvijeće ispred Vječne vatre i na Kovačima povodom Dana grada Sarajeva

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Brojne visoke delegacije danas su ispred Vječne vatre, na mezarju Kovači i drugim mjestima odale počast povodom Dana grada Sarajeva.

Ispred Vječne vatre i na Šehidskom mezarju "Kovači" članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić, premijer KS Nihad Uk, kantonalni ministri, načelnici, predstavnici udruženja i građani odali su počast svim onima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i BiH.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je Dan grada Sarajeva svim stanovnicima grada ali i onima koji ga vole i u srcu nose.

"Danas slavimo ljepotu ovog grada, slavimo raznolikost, slavimo mir, ali i sve one dobre ljude Sarajeva. Želim da ovogodišnja poruka proslave 6. aprila bude da ovaj grad trebamo kontinuirano uljepšavati, raditi projekte za naše mlade ljude, osvježavati našu infrastrukturu. Ovaj grad je kao lijepa djevojka, treba ga samo malo urediti, da zablista punim sjajem. Zato radimo i gradimo, na svakom pedlju ovog grada i tako stvarajmo bolju i ljepšu budućnost za sve one, koji žive i rade, svoju djecu odgajaju u našem voljenom gradu", kazala je Karić.

Na današnji dan 1945. godine glavni grad Bosne i Hercegovine oslobođen je od fašističke okupacije režima NDH, a istog dana 1992. godine započela je opsada Sarajeva.

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade.

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Istog datuma, 46 godina poslije, Sarajevo je počelo svoju novu bitku. Grad je u potpunosti opkoljen, a opsada koju su počele snage bosanskih Srba potpomognute JNA i srbijanskim paravojnim formacijama postala je najduža u modernoj evropskoj historiji.

Sarajevo se i tada, nakon najduže opsade jednog grada u modernoj historiji, uspjelo odbraniti.

Dan grada Sarajeva obilježava se i brojnim izložbama, manifestacijama, umjetničkim performansima, a večeras će biti upriličena i svečana akademija u Vijećnici.