BiH
0

Visočka legenda: Pod gradom nešto tajanstveno

FENA
Ekipa Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", koja se brine za sektor "kazivanja mještana", što je jedan od bitnih faktora u rekonstruiranju visočkog misterija, saznala je za postojanje zanimljive legende koja se prepričavala u tom kraju prenoseći se usmenom predajom sa generacije na generaciju.

U saopćenju za javnost Fondacije se navodi kako legenda kaže da "su po osvajanju Turci čuli od neke starice, koja je živjela u podnožju grada, da na gradu ne smije niko više živjeti, ako njegov život ne bude u funkciji čuvanja "onog" na čemu se grad nalazi. Da je to pod gradom nešto tajanstveno, "obučeno u dvije opne".

Legenda dalje kaže da je "jedna nanesena i kiša je spira, (radi se o zemlji, koja je nasuta preko "nečega"), a druga je "ljuska od jajeta", tanka i lomljiva. Ako se iko drzne da ošteti ljusku na jednom mjestu, ljuska će biti uništena, a sadržaj odnesen vodama, što će uništiti dolinu i izazvati pomor". Legenda govori da su Turci zaplašeni ovim predskazanjem otišli do Travnika i Jajca, gdje konačno pade Bosna i nikad ne naseliše grad Visoki.

Očito je da legenda zanemaruje sam grad Visoki, ističući da se mora čuvati "ono što se nalazi pod gradom", odnosno u unutrašnjosti same Visočice. Znači da legenda stara više od 500 godina, a vjerovanje je sigurno mnogo starije, ne tretira Visočicu kao obično brdo, navodi se u saopćenju Fondacije.

Prema riječima koordinatora Sekcije Fondacije dipl.ing. Gorana Čakića, "prilazni plato kojim se dolazi u podnožje imao je naziv koji se izgubio u današnjem jeziku i zvao se Panađur. Naziv je predstavljao prostor za skupljanje naroda ne nacionalnog i vjerskog značaja, nego provoda vezanog za dolazak godišnjih doba.