"Ne za šaku kilovata"
93

Više od hiljadu Konjičana ustalo za spas Neretve, ne dozvoljavaju nastavak gradnje malih hidroelektrana

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Konjicu je danas održan protestni skup za odbranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih malih hidroelektrana. Povod za protest je nastavak gradnje male hidroelektrane "Ulog".

Protest organiziraju Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Zelena Neretva Konjic i Pusti me da tečem, a podršku su im već dale brojne organizacije i pojedinci.

Oni su prošetali Konjicem preko mosta te su kratko blokirali magistralnu cestu ka Mostaru.

"Danas je vrlo jasna i glasna poruka poslana i prema vladi FBiH i vladi RS-a to je da građani širom BiH ne žele projekat "Ulog". To što se dešava na Neretvi pogađa ljude širom zemlje. Borili smo se pravno, došli smo do Bernske konvencije međutim institucije su se prosto oglušile, ignorišu zahtjeve građana. Sve što se radi treba stati, vlada FBiH treba da odustane svojih projekata kao i Vlada RS", kazala je aktivistica Lejla Kusturica.

Dodaje kako je ključno da se ne odustane od borbe za rijeku Neretvu.

"Najvažnije je da se ne odustaje, nastavit ćemo da vršimo pritisak na Vlade. Pozivamo premijere vlada da se uključe i da poslušaju ono što poručujemo, a to je da rijeke treba slobodno da teku. Moramo zaštiti živi svijet rijeka, one trebaju da koriste za privrednu aktivnost ljudi oko rijeka, a nikako za šaku kilovata od kojih će se profit slivati u džepove pojedinaca", poručila je Kusturica.

Povod za protest je nastavak gradnje hidroelektrane "Ulog" na rijeci Neretvi, unatoč otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti.

"Uprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane 'Ulog' koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana. Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrijednijih rijeka ove zemlje. Zato se okupljamo u Konjicu 11. 11. ove godine, na velikom protestnom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu", saopćili su organizatori protesta.

Organizatori protesta zahtijevaju:

  • Urgentno zaustavljanje izgradnje HE “Ulog”
  • Prekid realizacije planiranih HE “Bjelimići” i “Glavatičevo” i 7 malih hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve.
  • Zaustavljanje izgradnje HES “Gornji horizonti”
  • Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve
  • Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera.
  • Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže skupu i pomognu u borbi za Neretvu, jednu od najljepših i najvrijednijih rijeka u BiH.