Od 15. do 19. septembra
0

Više od 300 naučnika iz cijelog svijeta na kongresu u Sarajevu

FENA
Organizacija XXVIII internacionalnog Hegelovog kongresa ove godine je povjerena Filozofskom društvu Theoria i Univerzitetu u Sarajevu.

Kongres će biti održan od 15. do 19. septembra u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Organizacionom odboru XXVIII internacionalnog Hegelovog kongresa potvrđeno je da će zbornik predavanja biti objavljen u Hegeolovom godišnjaku (Hegel-Jahbuch), koji od 1993. godine izdaje Akademie Verlag, Berlin, jedan od najznačajnijih izdavača na području filozofskih i duhovnih nauka.

Naime, ovaj svjetski kongres je organiziran na principu počasnih predavanja, plenarnih izlaganja i izlaganja u sekcijama. Dosad je potvrđeno da će na Kongresu učestvovati najveća imena filozofske misli današnjice.

Sva izlaganja podliježu recenziranju stručnog tima, što predstavlja osnovu za izlazak u ediciji Hegel - Forschungen.

Prema dosadašnjim podacima, Kongresu će prisustvovati više od tri stotine naučnika iz cijelog svijeta, što ujedno govori kako o naučnom, tako i o turističkom značaju ove manifestacije.

Ovo je jedinstvena mogućnost povezivanja znanstvenika iz cijelog svijeta i globalizacije naučne zajednice, također, ekonomskog jačanja Kantona Sarajevo.

Za vrijeme Kongresa bit će održano nekoliko manifestacija na kojima će grad Sarajevo i BiH biti predstavljeni kao značajna sjedišta nauke, najavljeno je.