BiH
0

Vilsonovo šetalište u rozom: Nekoliko hiljada učesnica u "Trci za ozdravljenje"

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na Vilsonovom šetalištu održala se šesta utrka/šetnja za ozdravljenje "Race for the cure" s ciljem podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH. Događaju se odazvalo više od tri hiljade učesnica iz čitave BiH, a prije početka utrke održan je i prigodan program.

"Svake godine, naš osnovni moto je podizanje svijesti o karcinomu dojke i ukazivanje na značaj ranog otkrivanja. Drugi moto je proslava života. Danas je sa nama 500 operisanih žena iz cijele BiH, one su u rozim majicama i daju sliku karcinoma dojke. To je ono što želimo da pošaljemo građanima BiH. Put za ozdravljenje kroz tretmane nije lagan, ali i nakon toga postoji kvalitetan život. Danas proslavljamo život i sjećamo se onih koje su izgubile bitku sa bolešću. Radimo sve da onima koje dolaze na red bude lakše, da imaju bolju dijagnostiku, bolje tretmane i obezbijeđene lijekove, kao i novac koji smo skupili od registracije. Novac se u kompletnom iznosu vraća zajednici, a namijenjen je za pakete prve pomoći za svaku novu operisanu ženu u BiH te besplatne preglede. Prošle godine smo, od trke, uspjeli da uradimo 700 pregleda u 12 ruralnih oblasti. Dijagnosticirali smo četiri karcinoma, a sve žene su danas na postoperativnim tretmanima. Svi oni koji se registruju na indirektan način spašavaju živote", izjavila je za Klix.ba Nela Hasić, regionalna direktorica programa osnaživanja zdravlja žena.

Na ovogodišnju utrku pristigle su žene iz 42 mjesta iz cijele BiH. Više od tri hiljade osoba je došlo sa više od 50 autobusa, kao i 25 ženskih udruženja i organizacija, što pokazuje važnost ove manifestacije.

Prema informacijama medicinskih stručnjaka, između 1.300 i 1.500 žena u BiH se godišnje dijagnosticira rak dojke, a više od 500 izgubi život.

Događaju prisustvuje više od 12 stranih ambasada i njihovih timova kako bi poslali poruku da je karcinom dojke globalni problem.

Doktorica Aida Pilav je, u ime federalnog Ministarstva zdravlja, navela kako se ova manifestacija organizira po šesti put u BiH i poručila kako Sarajevo ima sreću da je jedan od 140 svjetskih gradova u kojima se ova šetnja i trka održava. Na taj način se BiH pridružuje svjetskim zemljama u kojima se kontinuirano radi na promociji zdravlja žene i jačanju svijesti o raku dojke, s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti i blagovremenog tretmana.

Vibeke Lilloe, norveška ambasadorica u BiH, navela je kako je sretna što je dio manifestacije koja okuplja ovako veliki broj ljudi u borbi protiv raka dojke u BiH. Norveška je aktivna u BiH još od rata, a cilj joj je pomoći BiH u putu koji je sama odabrala, a Lilloe je naglasila kako je ovo jedinstven multietnički program koji naglašava jačanje žena i njihovog zdravlja.

"Ovo je idealno okruženje da se ovo pitanje, koje se i dalje dosta tabuizira i stigmatizira, predstavi javnosti i prilika da se oda počast preživjelima, a ja sam izvukla ružičastu traku u kosi kako bih naglasila značaj ovog pitanja", poručila je Lilloe.

Nekadašnja američka ambasadorica i osnivačica Fondacije Susan G. Komen, Nancy G. Brinker, obratila se putem videolinka i izrazila ponos partnerstvom sa lokalnim organizacijama u BiH i zajedničkim radom od 2005. godine.

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, u kojoj se utrka održava, naveo je kako je utrka važna jer je posvećena humanizmu te obećao da će Općina Novo Sarajevo uvijek biti uz ovaj projekt.

Mediha Lako na utrku je po prvi put došla iz Goražda kako bi pružila moralnu podršku svojim oboljelim kolegicama te uljepša dan i sebi i njima.

Seja Bavčić, predsjednica Udruženja Biser iz Goražda, operisala je rak dojke prije 16 godina, a kaže kako se danas osjeća divno, ali da se sa ovim oboljenjem nikada ne zna.

"Mislite pozitivno, živite pozitivno, volite život. Život je samo jedan i ne treba se pustiti na prvoj prepreci, uvijek postoji način da svoj život iskoristimo kako treba, a ja ga maksimalno koristim", poručila je Bavčić.

Učesnice su se za utrku zagrijale uz zumbu, a do početka utrke zabavljale su se uz muzički program.