BiH
105

Vildan Gurda: Novo Sarajevo "čuva" na računu 11 miliona, a građani nemaju za osnovne potrebe

Klix.ba
Vildan Gurda
Vildan Gurda
Na sjednici Komisije za budžet i finansije Općine Novo Sarajevo raspravljalo se o izvršenju budžeta za 2015. godinu. Konstatirano je da je od ukupnog budžeta izvršeno 57 posto. U vezi s tim oglasio se Vildan Gurda, predstavnik Naše stranke u Komisiji.

"Iz Službe za privredu i finansije su zauzeli stav da 57 posto 'nije tako loš rezultat', a da se ostvario zbog više razloga, ali nikako zbog lošeg planiranja općinske uprave. Da je rezultat od 57 posto uistinu dobar, iz općinske vlasti se ne bi pravdali da nisu oni krivi. Ako skoro polovinu planiranog budžeta ne izvršite, nemoguće je da bilo koga ubijedite da to nije loše", kazao je Vildan Gurda, član Naše stranke u Komisiji za budžet i finansije.

On je kazao da u zemlji gdje nedostaje novca na sve strane, zvuči nevjerovatno da Općina Novo Sarajevo u 2016. prenosi 11,37 miliona KM. Gurda je naglasio i da je riječ o sukcesivnom povećanju jer je 2014. godine preneseno oko 6 miliona, a 2015. godine oko 9 miliona KM.

"Navedenih 11 miliona moglo se usmjeriti na finansiranje raznih potreba građana. Novci su mogli i morali biti pretvoreni, naprimjer u stipendije za nadarenu djecu (po 1.200 KM godišnje), u pomoć za socijalno ugrožene porodice sa godišnjom pomoći od po 3.600 KM, u pomoć za porodilje (3.600 KM), u obnavljanje dječijih igrališta (po 5.000 KM za igrališta), u opremanje škola modernim tehnologijama, u grantove za poslodavce i nezaposlene sa područja Novog Sarajeva", kazao je Gurda.

On je također istakao da uprkos što postoji plan za izgradnju kanalizacione mreže u Olovskoj, Splitskoj i Velešićima, za što je odvojeno ukupno 600 hiljada KM, ništa nije realizirano.

"Za sportsko igralište u Pofalićima izdvojeno je 250 hiljada KM, u ulici Hamdije Ćemerlića i Behdžeta Mutevelića također za dječija igrališta izdvojeno je skoro pola miliona KM,a realizacija je na 'nuli'. Efikasnost rada općine se ogleda i u tome da li je lokalna samouprava u stanju realizovati projekte za koje izdvoji sredstva u budžetu. Jasno vam je šta ovi brojevi o tome govore. Rješenje je da se one stavke koje su imali niske stope izvršenja u 2015. godini ne planiraju u istom obimu za 2016. već da se prilagode realnom odlivu iz 2015., što i jeste praksa finansijskog planiranja. Umjesto toga, stavke ne samo da se ne prilagođavaju, već i višestruko uvećavaju u budžetu za 2016., što upućuje na presipanje sredstava za izbornu godinu radi agresivnog promovisanja vladajuće stranke u ljetnom periodu", zaključio je Gurda.