Senator Joe Lieberman
0

"Vijesti iz RS-a su razočaravajuće i alarmantne"

FENA
senator Joe Lieberman
senator Joe Lieberman
Američki senator Joe Lieberman u četvrtak u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa izrazio je zabrinutost razvojem prilika u Bosni i Hercegovini. Na pitanje o zakonu o referendumu, usvojenom u srijedu u Skupštini Republike Srpske, Lieberman je rekao kako je to "veoma razočaravajuća i alarmantna vijest koja dolazi iz RS-a.

"Istina, ne možemo reći da je i iznenađujuća. Gospodin Dodik je i ranije najavio tako nešto. Ali govorimo u državi koja je iskusila rat i u kojoj se dogodio genocid. Dayton je osigurao kraj sukoba ali nije stvorio uslove za stabilnost i stvarni mir", rekao je on.

Lieberman je istakao da će većina ljudi u Bosni i Hercegovini imati priliku da na narednim izborima odluče kojim putem žele da ide njihova zemlje.

"Da li žele državu s uređenim međusobnim odnosima koja ide prema članstvu u Evropskoj uniji ili žele produbljene podjele i sukobe koji vode korak natrag. Konflikt bi učinio teškim život svim građanima Bosne i Hercegovine", smatra on.

Senator Lieberman koji je s kolegom Johnom McCainom boravio prošle sedmice u Sarajevu istaknuo je kako smatra " da je neophodno međunarodno posredovanje.

"Napori zamjenika državnog tajnika Stainberga i Carla Bildta nisu uspjeli. Ali pitam se da li Evropa i SAD treba da učine novi napor, da imenuju izaslanike koji će otići u Sarajevo da tamo ostanu dok se ne postigne rješenje. Ako to ne uradimo, posljedice mogu biti jako loše", upozorio je američki senator.