BiH
0

Vijeće ministara o prijavi protiv Dodika

FENA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas jednoglasno Izvještaj agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema kojem je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika iz RS-a dostavljen mimo znanja direktora SIPA-e i članova kolegija, koji su morali biti u vezi sa sačinjavanjem i dostavljanjem izvještaja.

Ovo je nakon sjednice Vijeća ministara BiH saopćio novinarima predsjedavajući Nikola Špirić, navodeći da je ovaj izvještaj dostavljen Tužilaštvu BiH suprotno važećim procedurama direktora Agencije Mirka Lujića.

Špirić je kazao da je direktor Agencije onemogućen da obavlja svoje zakonom utvrđene obaveze, a posebno da rukovodi i usmjerava obavljanje poslova iz nadležnosti SIPA-e i da osigura adekvatnu saradnju SIPA-e s Tužilaštvom BiH.

VMBiH je radi jačanja i zaštite integriteta SIPA-e zadužio Lujića da u roku od pet dana preduzme mjere na utvrđivanju odgovornosti, kao i druge mjere u skladu sa zakonom te da o tim mjerama informira VMBiH u roku od sedam dana.

Zaključeno je i da VMBiH neće dozvoliti bilo kakve paralelizme u funkcioniranju institucija BiH, uz ocjenu da se time podriva ustavnopravni poredak BiH.

Špirić je naveo da je direktor SIPA-e informirao VMBiH da postoje namjere da se uspostavlja "vertikalno informiranje po nacionalnoj osnovi u toj agenciji".

Kako je ustvrdio predsjedavajući VMBiH, to je veoma opasno, jer postojanje takvog paralelizama stvara uvjete za "paralelno potencijalno nasilno društvo u BiH".

On nije želio da odgovori na novinarsko pitanje da li uvrede, prijetnje i psovke premijera RS-a Milorada Dodika, koje se mogu čuti u javnosti, također doprinose stvaranju potencijalno nasilnog društva.

Istaknuo je da ne želi komentirati bilo čije izjave, ali da poziva sve strane u BiH na dijalog, konsenzus i kompromis, dodajući da "zamjena teza nije dobra".