BiH
0

Vijeće ministara EU-a danas raspravlja o zapadnom Balkanu

FENA
Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije raspravljat će danas u Luxembourgu o referendumu u Irskoj i situaciji na zapadnom Balkanu a potpisat će i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom.

Glavna tema sastanka Vijeća ministara EU-a bit će kriza nastala nakon neuspjelog referenduma u Irskoj o prihvatanju Lisabonskog ugovora i priprema samita šefova država EU-a koji će se u četvrtak i petak održati u Bruxellesu.

Ministri EU-a će potpisati SSP i Privremeni sporazum s BiH, a Vijeće ministara će, kako se najavljuje, pozdraviti taj čin "kao važan korak na putu BiH ka Evropskoj uniji".

Prema nacrtu zaključka, prenose agencije, šefovi diplomatija će istaknuti važnost održive i efektivne primjene SSP-a i Privremenog sporazuma i zatražiti od "svih političkih snaga da ujedine svoje napore" na ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak BiH u evropskim integracijama.

Ministri će također izraziti "žaljenje zbog nasilja i drugih problema" na izborima u Makedoniji i pozvati vlasti u Skoplju da istraže sve incidente i poduzmu akcije u skladu s preporukama međunarodnih posmatrača.

Vijeće ministara EU-a će pozdraviti i predstavljanje "mapa puta" za viznu liberalizaciju za sve zemlje zapadnog Balkana - Albaniju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju - i pozvati te zemlje na "primjenu neophodnih uvjeta" za liberalizaciju viznog režima.