BiH
0

Vijeće ministara BiH: Tematska sjednica o evropskim integracijama

FENA
Vijeće ministara BiH održalo je danas na Jahorini tematsku sjednicu posvećenu evropskim integracijama, kojom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća Nikola Špirić.

U radu sjednice učestvovali su visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a za BiH Miroslav Lajčak, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas i ambasadorica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, na sjednici su analizirane obaveze, za koje Evropska komisija očekuje da budu ispunjene prije kraja septembra 2008. godine, kako bi Izvještaj o napretku BiH za 2008. godinu bio što povoljniji.

Nadležne institucije su zadužene da intenziviraju aktivnosti na realizaciji prioriteta iz Pregleda konkretnih aktivnosti, koje se odnose na oblasti upravljanje, pravda, sloboda, sigurnost, ljudska prava, ekonomska i sektorska pitanja.

Također, zaključeno je da treba ubrzati realizaciju zadataka koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira. Dogovoreno je da se jednom mjesečno održavaju tematske sjednice radi analize dostignutog napretka u realizaciji obaveza koje treba ispuniti na putu ka EU.

Na sjednici je usvojen i tekst pisma namjere u vezi sa osnivanjem regionalne škole javne uprave. Vijeće ministara je ovlastilo ambasadora BiH u Sloveniji Izmira Talića da u ime BiH potpiše pismo namjere.