BiH
0

Vijeće ministara BiH: Institucije RS-a da osiguraju maksimalan stepen zaštite povratnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH je zatražilo sveobuhvatnu informaciju od Ministarstva sigurnosti, državnih sigurnosnih agencija i Ministarstva ljudskih prava o masovnom privođenju Bošnjaka iz reda povratničke populacije u Republici Srpskoj.

Istovremeno je Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dodao da Vijeće ministara u potpunosti ostaje posvećeno borbi protiv terorizma i kriminala, ali to ne smije imati etnički predznak niti smije biti selektivno provođeno, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

"Terorizam je globalni problem koji zahtjeva visok stepen koordinacije i saradnje na nivou BiH i regije. Traži se od institucija Republike Srpske da osiguraju maksimalan stepen zaštite života i imovine povratnika koji žive i rade u skladu sa zakonima BiH i Republike Srpske", navodi se u saopćtenju.

Bilo kakvo izlaženje van okvira nadležnosti i bez obavezujućih i potrebnih odluka nadležnih pravosudnih organa neće i ne smije biti tolerisano jer bi značilo vaninstitucionalno i vansistemsko djelovanje organa koji su zaduženi za provođenje zakona i očuvanje reda i bezbjednosti, stoji na kraju saopćenja.