Današnja sjednica
17

Vijeće ministara BiH donijelo Pravilnik o platama, dodacima i naknadama zaposlenih u DKP-ovima

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, donijelo je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o platama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP BiH).

Donošenjem ovog pravilnika doći će do usklađivanja koeficijenata svih uposlenih, nezavisno o tome da li su uposleni u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH ili u DKP-ima BiH, te biti omogućena primjena Metodologije za raspoređivanje uposlenog unutar platnog razreda i na uposlene u DKP-ima BiH.

Naime, Vijeće ministara BiH donijelo je novu Odluku o koeficijentima za diplomatsko-konzularno osoblje, kojom su koeficijenti za obračun plaća navedenom osoblju usklađeni s odredbama Zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te za pojedine kategorije uposlenih u institucijama BiH povećani za 0,2. U tom smislu, ovim pravilnikom koeficijenti za obračun plate osoblju u DKP-ima BiH su usklađeni s koeficijentima za obračun plate za diplomatsko-konzularno osoblje.

Također, predloženim izmjenama utvrđuje se unutarnji platni razredi za osoblje u DKP-ima BiH, čime se stvaraju pravne pretpostavke za početak primjene Metodologije za raspoređivanje uposlenog unutar platnog razreda. Naime, u dosadašnjem članku 4. Pravilnika bili su utvrđeni samo nulti unutarnji platni razredi, što je onemogućavalo da se odredbe predmetne metodologije primjenjuju i na uposleno osoblje u DKP-ima BiH.

Pravilnik o izmjeni Pravilnika o platama, dodacima i naknadama osoblja u DKP-ima BiH stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljen u Službenom glasniku BiH, a primjenjuje se od 1. 1. 2023. godine.

Sredstva za realizaciju Pravilnika, u iznosu od oko 665.000 KM, bit će osigurana u okviru odobrenog proračuna Ministarstva vanjskih poslova BiH za 2023. godinu, vodeći računa o dinamici odlazaka i povrataka uposlenih u diplomatsko-konzularnoj mreži i otvaranja novih DKP-a u svijetu.