BiH
2

Vijeće ministara BiH danas o izmjenama i dopunama Izbornog zakona

SRNA
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH razmatrat će danas nove tekstove nacrta zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Ova dva zakonska prijedloga dio su Sporazuma o programskoj saradnji u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti SDP-a BiH i SNSD-a koji su podržale i ostale stranke parlamentarne većine u BiH.

Sporazum predviđa izmjene Izbornog zakona BiH u pravcu koji treba da osigura demoktratičniji izborni proces u dijelu utvrđivanja izbornih rezultata, eliminisanjem izbornog inženjeringa kroz sistem zatvorenih listi i veću zastupljenost manjinskog pola u zakonodavnim tijelima.

Predviđeno je da poseban centar za brojanje bude angažovan isključivo za eventualno ponovno brojanje glasova po žalbama i za brojanje glasova pristiglih putem pošte, odsustva i nepotvrđenih glasačkih listića, kao i ostale izmjene zakona koje su usaglašene unutar interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori, Sporazumom je predviđeno da će njime biti uređeni kriterijumi i nadležnost za utvrđivanje visine članarine od institucija BiH, da je jedini obavezni izvor finansiranja članarina, da komore mogu imati i prihode koji proističu iz aktivnosti sa privrednicima (seminari, konferencije, organizacija i učešće na sajmovima...).

Predviđeno je da maksimalni iznos članarine ne može biti veći od dvije prosječne plate mjesečno u prethodnoj godini za područje za koje su komore osnovane, te da komore ne mogu uvoditi druge obavezne namete.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj o drugom krugu pregovora o protokolu uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU i dodatak dva pregovaračke pozicije BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Pred ministrima će se naći i izvještaj o provođenju Akcionog plana aktivnosti nadležnih institucija BiH koje treba da budu realizovane do dana pristupanja Hrvatske EU i informacija o izradi izvještaja za prvi kvartal 2013. godine o stanju provođenja aktivnosti iz dokumenta "Akcioni plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU".

Biće riječi i o izvještaju o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i drugih službenika BiH u operacijama podrške miru za period od 1. jula do 31. decembra 2012. godine i Analizi provođenja Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv organizovanog kriminala 2009 - 2012.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati, a po njenom okončanju bit će objavljeno saopštenje.