BiH
0

Vijeće Evrope za novi ustav BiH prije 2010.

FENA
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope zatražila je u četvrtak od vlasti u Bosni i Hercegovini da izrade i usvoje novi ustav prije okobra 2010. godine, a ne da dorađuju dejtonski Ustav BiH.

U rezoluciji koja je nakon hitne raspreve usvojena sa 53 glasa za i 28 protiv, parlamentarci "traže od vlasti u Bosni i Hercegovini da izrade i usvoje novi ustav prije oktobra 2010."

Ocijenivši kako nije "realno" misliti da BiH može brzo prijeći od sistema zasnovanog na etničkoj zastupljenosti na sistem zasnovan na građanskoj zastupljenosti, parlamentarci ocjenjuju kako je "poželjno da se izradi potpuno novi ustav, a ne da se dorađuje dejtonski".

Rezolucija traži da sljedeća vlada izradi ustav najkasnije u 2010. godini i osnuje komisiju za "istinu i pomirenje", prenio je AFP.

Naredni izbori će biti održani u oktobru, uz kršenje obaveza preuzetih u Vijeću Evrope iz oblasti diskriminacije, navodi se u rezoluciji. "Ponovo će Srbi, Bošnjaci i Hrvati imati mogućnost da se kandidiraju, isključujući - ostale - navodi se sa žaljenjem u rezoluciji.

Skupština osuđuje izjave vlasti u Republici srpskoj prema kojima Srbi u BiH, kao i Crnogorci u Crnoj Gori, imaju pravo na samodređenje. Parlamentarci podsjećaju da referendum o odvajanju RS-a "nema nikakvoga ustavnog osnova".

U tekstu se navodi da su saradnja s ICTY-em i hapšenje Karadžića i Mladića uvjeti za demokratski razvoj zemlje.