BiH
0

Vijeće Evrope sutra o BiH

SRNA
Član delegacije Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković izjavila je Srni da će sutra, drugog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, na monitoring komitetu biti riječi o BiH.

"U sutrašnjem dijelu zasjedanja na dnevnom redu biće BiH u okviru izvještaja koizvjestilaca koji su nedavno bili u posjeti BiH. Oni će predstaviti izvještaj i, vjerovatno, navesti neka svoja zapažanja u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u BiH“, rekla je Markovićeva u telefonskoj izjavi Srni iz Strazbura.

Ona je navela da je sa dnevnog reda sjednice Vijeća Evrope povučen prijedlog BiH i Hrvatske za izbor sudija u Evropski sud za ljudska prava.

"Razlog zbog kojeg je povučeno imenovanje sudije iz BiH jeste činjenica da je jedan od njih troje povukao svoju kandidaturu ranije. U toj varijanti Vijeće Evrope zahtijeva da ima tri kandidata prilikom izbora sudija, te je ta tačka povučena sa dnevnog reda. Sada moramo predložiti još jednog kandidata kako bi prijedlog ušao u proceduru na narednom zasjedanju“, objasnila je Markovićeva.

Ona je navela da će sutra biti glasano i o izboru zamjenika generalnog sekretara Savjeta Evrope.

Prema njenim riječima, dio redovnog zasjedanja parlamenta Vijeća Evrope biće posvećen i razmatranju izvješataja o postizanju napretka u državnim institucijama Crne Gore, a u srijedu, 27. juna, predviđeno je obraćanje premijera Hrvatske Zorana Milanovića.

"Osim toga, tokom ovog zasjedanja imaćemo više rasprava o stanju demokratije u zemljama članicama Vijeća Evrope, a u vezi sa tim i o stanju ljudskih prava u tim zemljama, položaju nacionalnih manjina i izbjeglica u određenim zemljama članicama Vijeća Evrope“, rekla je Markovićeva.

Osim Milice Marković, delegaciju BiH čine i Borjana Krišto, Ismeta Dervoz, Senad Šepić, Mladen Ivanić i Krunoslav Vrdoljak.

Treće redovno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope počelo je danas u Strazburu, a biće završeno 29. juna.