BiH
3

Vijeće Evrope povlači posmatrače iz Srebrenice

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Timu posmatrača, koje je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope uputio u Srebrenicu, kako bi nadgledali registraciju glasača pred lokalne izbore u BiH, zakazane za 7. oktobar 2012., nije omogućen pristup policijskoj stanici u tom gradu, lokaciji na kojoj se odvija registracija građana - integralni dio procesa pasivne registracije glasača.

Budući da se čini da vlasti Republike Srpske neće promijeniti sadašnji stav u vezi sa navedenim pitanjem, Kongres će povući tim posmatrača iz Srebrenice, na žaljenje predsjednika Kongresa Keitha Whitmora.

Predsjednik Whitmore je ipak potvrdio da će Kongres u septembru nastaviti predizbornu posmatračku misiju, kako je dogovoreno sa Centralnom izbornom komisijom BiH.

Predizborna posmatračka misija će biti organizovana kako bi se procijenila ukupna politička situacija u zemlji, izborna kampanja, te pravni okvir izbora. Nakon uspostavljanja predizborne misije uslijedit će upućivanje posebnih izaslanstava na nekoliko lokacija u BiH, od 3. do 8. oktobra 2012. godine.