Suđenje za respiratore
112

Vidović podsjetila na Nikšićevu staru izjavu i demantovala ga da nije povrijedio pretpostavku nevinosti

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera Fadila Novalića, je reagovala na navode predsjednika SDP-a Nermina Nikšića kako nikada nije povrijedio pretpostavku nevinosti u slučaju "Respiratori".
Vidović je podsjetila na jučerašnju izjavu Nermina Nikšića, koja je stigla kao odgovor na njenu izjavu da je, između ostalih, predsjednik SDP-a učestvovao u političkom pritisku na sudije i sam proces.

"Nermin Nikšić navodi da presudu za aferu 'respiratori' ne bi komentarisao, da nije u mojoj izjavi direktno prozvan kako je s kolegama vršio politički pritisak i prizivao osuđujuću presudu, navodeći ujedno da nikada nije povrijedio pretpostavku nevinosti, te da je uvijek ponavljao da očekuje da sud profesionalno i nepristrasno utvrdi činjenice i na osnovu toga donese odgovarajuću presudu", stoji u reagovanju Vidović.

Advokatica premijera FBiH je priložila jednu od starijih izjava predsjednika SDP-a.

"Očito je da je tu bilo određenih zloupotreba, očito je da su respiratori plaćeni enormno i da ti respiratori ne koriste. Čak, ja smatram da je veći zločin, dakle zločin je ako ste u trenutku kada trebate da osigurate, da se spašavaju ljudski životi, da se spašavaju životi građana, vi pokušali nešto tu da nešto tu, da šićarite i šićarili i ovaj, lovili u mutnom da dođete do nekog novca. Dakle, to je zločin, evidentan. Ali, veći zločin od toga dakle, kada pomislite da ne može biti gore, veći zločin od toga je da vi na te respiratore za koje znate da ne odgovaraju i da ne mogu pomoći tim pacijentima, prikačite, odnosno te respiratore stavite u funkciju i stavite pacijente na respiratore da bi relativizirali optužnicu, da bi dokazali kako su respiratori u funkciji, ovaj, da se, da optužnica nema svoje utemeljenje i na taj način oduzimate ljudima živote, oduzimate živote ljudi, ljudi umiru. Dakle, samo od ovog prvog je veći ovaj drugi zločin", kazao je tom prilikom Nikišić

Vidović ističe da je upravo ove navode koristila u svojoj završnoj riječi, te da ih je ponovila nakon izrečene presude u kontekstu čistog kršenja presumpcije nevinosti.