Negativa(c) dana
0

Vic godine: Špirić "neće mimo zakona"!

Sarajevo-x.com
Špirić: Veteran političke prevrtljivosti
Špirić: Veteran političke prevrtljivosti
U teškoj konkurenciji loših kadrova na čelu Vijeća ministara, Nikola Šprić je za bradu pobijedio najveće konkurente, Spasoja Tuševljaka i Adnana Terzića.

Prethodne četiri godine ostat će upamćene po originalnim načinima opstrukcije, pohranjivanju u ladice raznih važnih zakona i akata, mahinacijama vezanim za kupovinu službenog automobila koji je u roku od nekoliko sati kupljen pa preprodan sa razlikom od 80 i kusur hiljada maraka, ali i stanom koji posjeduje u Sarajevu, itd, itsl.

Također, ostat će u pamćenju Špirićeve vertbalne bravure u predizbornoj kampanji kada je poručivao da su "Šiptari dobili dvije države, pa zašto ih ih Srbi ne bi imali". Istina, dobio je Špirić impozantan broj glasova, ali mu to ipak nije donijelo sigurnu budućnost i Dodikovu milost.

Bilo kako bilo, taj i takav Špirić odlučio je da sa pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara ode "sa stilom": Najavio je da će tražiti očitovanje od Centralne izborne komisije BiH do kada može obnašati dužnost u izvršnoj vlasti, pošto je već zakazana konstituirajuća sjednica Parlamenta BiH u kojem će Špirić, po svemu sudeći, ostati naredne četiri godine.

"Ne želim kršiti zakone ove zemlje, te ukoliko ne dobijem tumačenje do 29. novembra, podnijet ću ostavku Predsjedništvu BiH", najavio je Špirić.

Špirić će 29. novembra podnijeti ostavku

Da nije žalosno, i da Špirić neće imati priliku da i naredne četiri godine po parlamentarnim klupama ordinira, Špirićevo pozivanje na zakon i njegove "nedorečenosti" bile bi vic godine.

Nažalost, političari poput Špirića ispadaju usud ove države. Promijeniti politički dres pet puta i pozivati se na doslijednost moguće je u postratnoj Bosni i Hercegovini.