Odluka Vlade Španije
0

Veselin Vlahović Batko će biti isporučen BiH

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović – monstrum s Grbavice bit će isporučen Bosni i Hercegovini, odluka je Vlade Kraljevine Španije.

Veselin Vlahović Batko uhapšen je u martu 2010. godine na osnovu međunarodne potjernice u mjestu Alicanteu, u Španiji. Prema pisanju medija, prilikom hapšenja je imao lažne bugarske dokumente i pružao je otpor.

Veselin Vlahović, pripadnik vojske Republike Srpske, osumnjičen je za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.

Vlahović je, prema navodima optužbe, tokom 1992. i 1993. godine u sarajevskom naselju Grbavica kršio pravila međunarodnog prava i kao pripadnik oružanih formacija ubijao, mučio i nečovječno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude.

Nakon što je Vlahović uhapšen u Alicanteu, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je izdao nalog ambasadoru BiH u Madridu, Željani Zovko, da preduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka ekstradicije Vlahovića vlastima BiH.

Danas je, u povodu odluke Vlade Kraljevine Španije da vlastima Bosne i Hercegovine isporuči Veselina Vlahovića Batka, Željko Komšić uputio izraze zahvalnosti Vladi Kraljevine Španije i premijeru Joséu Luisu Rodríguezeu Zapateru.

Komšić je istakao kako su ovom odlukom dodatno potvrđeni prijateljski odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije, koja je na ovaj način pokazala razumijevanje značaja kažnjavanja počinitelja ratnih zločina u BiH, te uvažila navode i činjenice u vezi sa ovim slučaj koje je Komšić naveo u svome pismu upućenom španskom premijeru u maju ove godine.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitke i ambasadorici BiH u Madridu, Željani Zovko, na izuzetno uspješnom i efikasnom profesionalnom i ličnom angažmanu u procesu postupka ekstradicije Vlahovića od početka marta ove godine, kada je Vlahović uhapšen u Alicanteu.

Napominjemo, izručenje Vlahovića, poznatog i kao Monstrum s Grbavice, tražili su i pravosudni organi Crne Gore, jer protiv njega vode istragu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva koji je počinjen u BiH. Vlasti te zemlje su potjernicu za Vlahovićem raspisale i zbog toga jer je 2001. godine pobjegao iz zatvora u Spužu, u kojem je bio na odsluženju kazne zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.