Tihomir Ćurak
0

"Verifikovano je 427 miliona KM stare devizne štednje"

SRNA
U Federaciji BiH (FBiH) do sada je verifikovano oko 427 miliona KM duga po osnovu stare devizne štednje, rekao je pomoćnik federalnog ministra finansija za pitanja unutrašnjeg duga Tihomir Ćurak.

On je dodao da, prema procjenama federalnog Ministarstva finansija, ima još oko 300 miliona KM štednih uloga koji su bili deponovani u domaćim bankama, a koji iz raznih razloga još nisu verifikovani.

Ćurak je izrazio optimizam u pogledu usvajanja Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje, koji u dva prethodna pokušaja nije prošao Predstavnički dom federalnog Parlamenta, naglasivši da je sazrelo razumijevanje za važnost ovog zakona.

"Pored štediša, koji će konačno dobiti svoja potraživanja, ovim zakonom štitimo i budžet FBiH od eventualnih presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, koje bi mogle biti nepovoljne ako se nastavi praksa diskriminacije štediša, koja je bez ovog zakona na djelu", rekao je Ćurak i dodao da je u zakonu jasno propisano da izvršena verifikacija ne redukuje prava štediša da svoja potraživanja pokušaju naplatiti i na drugi način.