IDDEEA otežano funkcioniše
17

Velike gužve na šalterima za izdavanje pasoša

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Informacioni sistema Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) već neko vrijeme otežano funkcioniše, zbog čega su zabilježene veće gužve na šalterima za izdavanje pasoša u više gradova u BiH.

"Prijem i obrada zahtjeva, koji su ranije trajali od 10 do 15 minuta, posljednjih dana traju sat vremena i duže. Apelujemo da građani imaju strpljenja i da zahtjeve podnose samo ako je riječ o prijekoj potrebi, da bi se izbjegle gužve", rekla je portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Šoja.

Veće gužve u proteklih 15 dana zabilježene su u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Doboju i Bijeljini, pišu "Nezavisne novine".

Portparol IDDEEA Amila Opardija rekla je da se primanje zahtjeva na sistemu za pasoše normalizovalo u ponedjeljak popodne, i dodala da nije bilo problema u vezi sa sistemom prijave i odjave prebivališta, ličnih karata, vozačkih dozvola te registracije vozila.

IDDEEA je danas uputila izvinjenje građanima i nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova zbog neprijatnosti. U IDDEEA objašnjavaju da od 2009. godine u postojeće tehničke kapacitete nije ulagano iako se svakodnevno opterećuju novim korisnicima.

Rješenje za ovakve situacije je da se izdvoji znatno više novca za kupovinu opreme i licenci, i to do deset puta više nego trenutno, ili da se znatno veći broj građana opredijeli za podnošenje zahtjeva za pasoše van perioda godišnjih odmora.