BiH
18

Velika podrška radnicima tuzlanske Dite: Nevjerovatna potražnja za proizvodima

Piše: J. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nakon nekoliko godina protesta i borbe za svoja prava, radnici tuzlanske Dite ponovo su na svojim radim mjestima. Radnici ovog prijeratnog giganta polako staju na svoje noge, ali im je u tome potrebna i podrška građana BiH.

Dita je sa radom zvanično prestala 28. jula 2013. godine. Tog dana uprava je izašla iz preduzeća, a radnici su počeli čuvati svoju imovinu, dežurajući u devet smjena 24 sata. Danas, 770 dana poslije, Ditini proizvodi su ponovo na policama.

Zahvaljujući domaćem trgovačkom lancu Bingu, ali i nevjerovatnoj reakciji bh. građana, umjetnika, glumaca, pjevača, medija i iskrenih prijatelja, proizvodi tuzlanske industrije deterdženata naći će se u domovima širom BiH.

Jučer je prodaja počela u Tuzli i, sudeći po reakcijama, Ditini proizvodi su vrlo brzo nestali sa polica Binga.

Kako su nam kazali u ovom bh. trgovačkom lancu, prodaja ide neočekivano. Tako je u tuzlanskom naselju Sjenjak za sat vremena nestalo Ditinih proizvoda.

"Prodaja proizvoda Dite danas ide širom BiH. Podrška kupaca čija je reakcija bila pozitivna nije izostala", kazala nam je Tatjana Paunoski iz marketing službe Binga koji u BiH trenutno ima 159 poslovnica.

U Diti je trenutno angažovano 46 radnika, a obavlja se i remont na postrojenjima koja od marta 2013. godine nisu bila u funkciji.

Pomoć Diti pružili su Dubioza Kolektiv, Frenkie, Udruženje Kupujmo i koristimo domaće, stand-up komičari i brojne druge osobe i udruženja.

Na društvenim mrežama pokrenuta je i akcija u kojoj se kupci fotografišu sa proizvodima Dite uz hashtag #selfiesaditom.