BiH
0

Vatikan priprema dokument o upotrebi prezervativa za oboljele od AIDS-a

FENA
Vatikan priprema posebni dokument koji bi zaraženima HIV-om mogao dopustiti upotrebu prezervativa, objavio je vatikanski ministar zdravstva, meksički kardinal Javier Lozano Baragan u razgovoru za nedjeljno izdanje talijanskoga lista Repubblica.

"Uskoro će Vatikan objaviti dokument o upotrebi prezervativa za teško bolesne osobe, posebno one oboljele od AIDS-a", rekao je Baragan, prenijela je Hina.

Na pitanje kako ocjenjuje prijedlog talijanskoga kardinala Carla Marije Martinija o mogućnosti upotrebe prezervativa u braku, ako je jedan od supružnika zaražen AIDS-om, Papin suradnik za zdravstvena pitanja kaže kako je riječ o "osjetljivoj temi".

"Moj dikasterij proučava to pitanje vrlo brižljivo sa znanstvenicima i teolozima koji su posebno zaduženi za izradu dokumenta koji će uskoro biti objavljen. Benedikt XVI zatražio je od nas studiju o pitanju korištenja prezervativa kod osoba oboljelih od zaraznih bolesti", rekao je Baragan dodajući da ne želi komentirati Martinijeve riječi kako ne bi anticipirao izvještaj komisije.