Predmet "Respiratori"
605

Vasvija Vidović: Osuđujuća presuda nije očekivana, ali me ne iznenađuje s obzirom na napravljenu atmosferu

A. Ku.
Fadil Novalić i Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fadil Novalić i Vasvija Vidović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Braniteljica Fadila Novalića u predmetu "Respiratori" Vasvija Vidović rekla je da nije očekivala osuđujuću presudu, ali i da nije iznenađena.
Ona je u razgovoru za Klix.ba kazala da presudu detaljnije ne može komentarisati, jer je advokati odbrane još nisu dobili.

Potvrđivanje prvostepene presude je, dodaje, neočekivano.

"Neočekivana je presuda za sve nas koji smo radili na predmetu. Za mene nije očekivana, ali obzirom na ovako stvorenu atmosferu oko tog predmeta koja je nesumnjivo utjecala na sud ne iznenađuje me", rekla je Vidović.

Istakla je da ne postoji mogućnost žalbe na drugostepenu presudu.

"Po Zakonu o krivičnom postupku postoji žalba na prvostepenu presudu. U ovakvim situacijama kada je u pitanju drugostepena presuda nema žalbe. Vidim da neki mediji pišu da ima pravo žalbe, međutim nema. Jedini mogući pravni lijek je povreda ljudskih prava i apelacija koja se tiče povrede ljudskih prava na Ustavni sud potom na Sud u Strazburu. To je jedino što preostaje, a redovnih pravnih lijekova nema", zaključila je Vidović.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori" koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Ovom presudom je Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor "Srebrne maline" Fikret Hodžić na pet godina.