Najveći praznik
35

Vaskrs u Mostaru: Oprostimo i onima koji nas mrze

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
U staroj pravoslavnoj crkvi Rođenja Bogorodičina u Mostaru rano jutros održana je vaskršnja liturgija. U tihoj noći cijeli grad je čuo zvona i sa Saborne crkve koja se obnavlja.

Mostarski parog Radivoje Krulj predvodio je liturgiju kojoj su prisustvovali vjernici iz Mostara, ali i okolnih mjesta. On je u svojoj besjedi citirao svetog Jovana Zlatoustog kazavši da se niko ne treba brrinuti jer "ovaj divni Gospodar prima posljednjg kao i prvog".

"Posljednjeg miluje i prvoga dvori, ovom daje i onome daruje, djela prima i namjeru cjeliva. Uđite braćo i sestre svi u radost gospoda svog i jedni i drugi platu primite. Bogati i ubogi, jedni s drugima likujte", poručio je povezujući to sa simbolikom Uskrsa.

Kazao je da se na današni dan, na najveći hrišćanski praznik Vaskrs, svi trebaju veseliti i oni koji su postili i oni koji nisu.

"Trpeza je prepuna, tele je ugojeno, nek niko ne izađe gladan. Svi uživajte u bogatstvu dobrote, nek niko ne oplakuje siromaštinu jer se javi opšte carstvo. Nek niko ne tuguje zbog grijehova jer oproštaj zasije iz groba. Nek se niko ne boji smrti jer nas oslobodi Spasiteljeva smrt", kazao je.

Poručio je da treba uvijek praštati, a u ovakvim prilikama praštati treba i onima koji "nas mrze".

"Sveti Jovan poziva da se svi pričestimo, danas na punoj trpezi da se naslađujemo. Hristos Vaskrese", čestitao je na kraju mostarski paroh Radivoje Krulj.

Nakon liturgije uslijedila je podjela vaskršnjih jaja. Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav, Vaistinu vaskrse. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.