BiH
0

Vanjskotrgovinska komora BiH organizirala javnu raspravu o pravilnicima o hrani

FENA
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, na osnovu potpisanog protokola sa Agencijom za sigurnost hrane BiH, danas je za svoje članice organizirala javnu raspravu o šest prednacrta pravilnika koje je pripremila Agencija, a koji se tiču hrane.

Slične rasprave, kako je naglašeno, bit će organizirane i 12. i 13. septembra kada će se raspravljati o još pet prednacrta pravilnika o hrani.

Danas je raspravljano o pravilnicima o općem deklarisanju ili označavanju upakovane hrane, o označavanju hranjivih vrijednosti upakovane hrane, o uvjetima upotrebe prehrambenih aditiva u hrani namijenjenoj za ishranu ljudi, o upotrebi boja u hrani, o upotrebi sladila u hrani, kao i pravilniku o upotrebi prehrambenih aditiva osim boja i zaslađivača.

Ovi pravilnici, kako je istaknuo tokom rasprave direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sead Mačkić, imaju cilj da osiguraju visok stepen zaštite potrošača, da omoguće ravnopravan tretman domaćih proizvoda sa proizvodima u Evropskoj uniji i doprinesu čvršćoj mogućnosti izvoza domaćih proizvoda.

"Agencija je počela s radom prije godinu dana i naš prioritet od samog početka bio je priprema ovih pravilnika.To znači da na njima radimo godinu dana i angažirali smo veliki broj domaćih i inozemnih stručnjaka", rekao je Mačkić.

Koordinator u Sektoru za privredu Vanjskotrgovinske komore BiH Zvonimir Papoči ocijenio je kao i većina učesnika današnje rasprave da su ovakvi pravilnici BiH potrebni jer su jedan od uvjeta koji postavlja EU pred BiH.

"Neke od ovih pravilnika smo već imali, ali mislim da oni nisu bili baš najbolji i smatram da su sada to pravilnici kakve imaju članice EU", rekao je Papoči.

Vanjskotrgovinska komora će, kako ističu u ovoj instituciji, objedinjene komentare i stavove svojih članica dostaviti Agenciji za sigurnost hrane BiH najkasnije do 20. septembra, a nakon toga sve primjedbe i sugestije bit će upućene Upravnom odboru Agencije za sigurnost hrane BiH. Nakon toga pravilnici će biti upućeni Vijeću ministara BiH na usvanje.

Na narednim raspravam, 12. i 13. septembra, naći će se prednacrti pravilnika o voćnim sokovima, voćnim nektarima i sličnim proizvodima, o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama, o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane i o kvalitetu jakih alkoholnih i alkoholnih pića.