Banja Luka
0

Valentin Inzko razgovarao s Dodikom

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci s visokim predstavnikom međunarodne zajednice i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Valentinom Inzkom, saopćeno je iz Sektora za informiranje Vlade RS-a.

Razmijenjena su mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s akcentom na rješavanje pitanja vezanih za liberalizaciju viznog režima BiH s Evropskom unijom.

Inzko je također izjavio da ne očekuje da će biti imenovan specijalni američki izaslanik za BiH.

Ako bi američki specijalni izaslanik i došao u BiH, Inzko smatra da bi on sarađivao sa svima koji mogu pomoći da se riješe neki problemi u našoj zemlji.

„SAD ovdje ima svog ambasadora i ne očekujem imenovanje i specijalnog izaslanika”, kazao je visoki predstavnik u izjavi novinarima.

Dodik i Inzko su se usuglasili da treba intezivirati napore na donošenju zakonskih rješenja u skladu sa zahtjevima Evropske komisije kako bi građani BiH što prije mogli koristiti te povlastice.

Bilo je riječi i o ispunjavanju preostalih uvjeta i ciljeva postavljenih od Vijeća za implementaciju mira, neophodnih za traniziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

Dodik i Inzko su naglasili spremnost da zajedno s ostalim institucijama u BiH rade na ispunjavanju tih uvjeta i ciljeva kako bi se BiH u potpunosti mogla posvetiti evropskom putu.

Premijer RS-a je potvrdio podršku Vlade RS-a u procesu integracija BiH u Evropsku uniju.

„Više od 80 posto građana BiH svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji i ja očekujem da Vlada Republike Srpske, skupa s partnerima iz Federacije BiH i državnim institucijama, ispuni preostale uvjete da bi se to dogodilo što prije“, kazao je Inzko danas na sastanku s Dodikom.

Na današnjem sastanku Inzka i premijera RS-a Milorada Dodika razgovarano je o posjeti Bosni i Hercegovini potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena i Javiera Solane, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.

Bilo riječi i o državnoj imovini u BiH, što je jedan od ciljeva za zatvaranje OHR-a odnosno transformiranje u ured specijalnog izaslanika EU.

Visoki predstavnik je i o tom pitanju najavio skori sastanak nadležne radne grupe kako bi se ubrzalo rješavanje tog problema.

U vezi s državnom imovinom, entitetski premijer je rekao da treba smanjiti predviđeni rok za popis državne imovine.

Upitani da komentiraju nalog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarika Sadović Uredu za suradnju s Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lyonu i zatraži povlačenje potjernica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem „Dobrovoljačka”, Dodik i Inzko su kratko kazali da se time bave nadležni organi odnosno sudovi.

Nakon sastanka Dodik i Inzko prošetali su banjalučkim ulicama do glavnog gradskog trga, gdje je zakazano otvaranje Svjetskog prvenstva u raftingu „Banja Luka 2009”.