Budimir i njegovo viđenje Posavine
0

"Uzeti malo od FBiH, malo od RS i napraviti distrikt"

Piše: E. Gorinjac
Živko Budimir
Živko Budimir
Posljednjih dana poluturistički odlasci naših političara u Washington sve su popularniji. Dakako, tamo se pred američkim zvaničnicima iznose i lične želje i stavovi o tome kakvu državu od BiH bi trebalo napraviti.

Jedan od prekookeanskih putnika je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se sastao sa zvaničnicima State Departmenta, Nacionalnog vijeća za sigurnost, te s predstavnicima iseljenika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Razgovarao je sa izvršnim potpredsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Zvonkom Labašem. Sve njih je upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i FBiH.

"Budimir je kazao kako su hrvatske stranke koje su bile na vlasti proteklih 15 godina dopustile da hrvatski narod u BiH bude doveden u neravnopravan položaj u odnosu na ostala dva naroda, ali kako konačno postoji kvalitetno ozračje u FBiH i želja stranaka na vlasti za promjenom sadašnjeg stanja i poboljšanje pozicije Hrvata u FBiH", saopćeno je Ureda za odnose s javnošću predsjefnika FBiH, a dodao je i to da bi jačanju marginaliziranog položaja hrvatskog naroda u BiH, a posebno u Republici Srpskoj, doborodošla podrška hrvatskog iseljeništva iz BiH.

Očekivano, Budimir i Labaš dijele isto mišljenje u pogledu interesa hrvatskog naroda, a to je da je njegov interes (hrvatskog naroda), kao i hrvatske države opstojnost Bosne i Hercegovine "te da su upravo Hrvati u BiH kohezivni faktor i da od pozicije Hrvata ovisi budućnost Bosne i Hercegovine".

Predsjednik Federacije i njegov američki prijatelj su između ostalog saglasni "kako su upravo Hrvati u BiH ti koji najsnažnije zagovaraju euroatlantske integracije BiH i njihov su svojevrsni garant".

A onda su uslijedile želje, mada ih je Budimir prerano zaželio, jer je još daleko Nova godina, a i Božić.

Direktorica Ureda za južnu i srednju Evropu pri State Departmentu Jennifer Brush je primila k znanju viđenje predsjednika FBiH o tome kako bi trebala biti uređena Bosanska Posavina. Kao i Brčko.

"Distrikt Bosanska Posavina ne znači ukidanje Republike Srpske te nema za cilj smanjenje teritorija RS-a", kaže Budimir, te dodaje da bi "u tom slučaju u Distrikt Bosanska Posavina ušao i dio općina koje sada pripadaju Federaciji, što bi istovremeno, kao i RS-u, smanjilo njezin teritorij", zaželio je aktuelni predsjednik FBiH. Znači, malo od Federacije, malo od RS-a i Hrvati bi na nekin način dobili dugo željeni, ekskluzivno svoj teritorij na tlu BiH.

Predsjednik FBiH je doduše u Washingtonu rekao i nekoliko bolnih, ali istinitih riječi o našoj zemlji. Tokom susreta sa visokim zvaničnikom Nacionalnog vijeća za sigurnost Rickom Holtzappleom, Budimir je naveo kako u Bosni i Hercegovini postoji niz problema, ali da se uz trud i dobru volju domaćih političara te uz podršku međunarodne zajednice može puno toga učiniti na poboljšanju situacije u BiH.

"Najveći problemi u BiH su kriminal i korupcija te neravnopravnost naroda na području na kojem su manjina. On je istakao kako je puna jednakopravnost naroda, kao i ostalih u BiH od presudne važnosti za opstanak BiH te kako to mora biti prioritet djelovanja svih političara u BiH, a posebno političkih stranaka koje čine vlast na entitetskom i državnom nivou", rekao je Budimir.

Predsjednik Federacije je američke zvaničnike još jednom podsjetio na poziciju Hrvata u BiH, "koji od sva tri naroda u BiH ima najtežu poziciju jer u Republici Srpskoj gotovo da nemaju nikakva prava, a u FBiH nije jednakopravan s Bošnjacima te da novouspostavljena vlast u FBiH treba intenzivirati aktivnosti u smislu postizanja pune jednakopravnosti Hrvata, kao i Srba u FBiH".

Budimir ima namjeru da se sastane i sa kongresmenom Eltonom Galleglyjem. Jedva čekamo. Možda ponudi još neko zanimljivo rješenje o smanjivanju entiteta, formiranju entiteta, distrikata...