Upriličena posjeta
34

Uz pomoć Evropske unije obnavlja se sportska dvorana za 600 učenika škole kod Zenice

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona premijer Nezir Pivić i ministar obrazovanja Mirza Mušija danas su obišli radove fiskulturne školske sale u mjestu Stranjani koji se finansiraju sredstvima Evropske unije u sklopu projekta EU4Sport.

Radovi na rekonstrukciji sportske dvorane Osnovne škole "Ahmed Muradbegović" u Stranjanima kod Zenice finansirani su u sklopu projekta Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a vrijednost ukupnih radova rekonstrukcije dvorane koja će pomoći kvalitetnijom odvijanju nastave iznose oko 250.000 KM.

Premijer Pivić je nakon obilaska gradilišta izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom izvođenja radova te izrazio uvjerenje da će izvođač radova "Almy d.o.o" iz Zenice radove završiti u predviđenom roku i da će učenici već od početka drugog polugodišta školske 2023/2024 godine imati na raspolaganju dvoranu za sport i tjelesni odgoj.

"Mislim da smo u proteklom periodu mnogo učinili što se tiče ulaganja u obrazovnu strukturu i tako ćemo i nastaviti. One škole koje nisu dobile obnovljene prostorije i nove sale, to će imati u budućnosti jer samo ulaganjem u obrazovanje ulažemo u budućnost. Cjelokupna Vlada ZDK želi ulagati u obrazovnu infrastrukturu i kapacitete kao što su nastavni procesi i osoblje", kazao je premijer Nezir Pivić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Potvrdio je i da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona iskoristiti sve dostupne oblike saradnje sa svim nivoima vlasti ali i s Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovine kao i dostupna budžetska sredstva kako bi se u periodu ispred nas izvršila rekonstrukcija i izgradnja obrazovne infrastrukture na cijeloj teritoriji Zeničko-dobojskog kantona.

Ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija je kazao da se u ovoj školi odvija projekt vrijednosti 250.000 KM te da su osigurana zahvaljujući angažmanu i podršci Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

"Planirano je da do početka januara budu završeni poslovi. Tražio sam izvještaj o radovima na školskoj infrastrukturi, i jučer smo imali kvalitetan sastanak s UNDP-em i delegacijom koja će u narednom periodu raditi 40 škola. Prvo će biti urađene analize, da se vidi koje škole imaju audite, a onda ćemo odabrati 15 škola s područja ZDK koje će dobiti toplifikaciju i obnovu i time uštedjeti sredstva za druge škole iz našeg budžeta", kazao je Mušija te dodao da će na tom polju imati oko 5 miliona KM koje će biti usmjerene na školsku infrastrukturu.

Današnjoj posjeti prisustvovao je i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović koji je u obraćanju medijima kazao da su i u ovom projektu interesi djece bili na prvom mjestu.

"Mi smo jedna od rijetkih branši koja prilikom iznošenja naših zahtjeva prvo vodimo računa o interesima djece i vjerujte, svaki prosvjetni radnik se raduje ovim projektima i ovim direktorima koji pronađu modalitet da u teškim situacijama poboljšaju uslove za rad učenika i osoblja. Ovo je zaokret u politici Vlade ZDK jer smo od premijerke u proteklih 10 mjeseci bili ignorirani, prosvjetni radnici ZDK su bili građani drugog reda. Nadamo se poboljšanju uslova i za djecu i prosvjetne radnike i cjelokupni proces obrazovanja", poručio je Šatorović.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Direktor Osnovne škole "Ahmed Muradbegović" Mirnas Fazlić je kazao da centralna škola u Stranjanima ima više od 370 učenika te da je ovaj projekt realizovan uz pomoć tima ljudi kojima je stalo do učenika.

"Bez tima nema uspjeha, kratkoročno da, ali dugoročno ne. Pratili smo javne pozive i pratimo, ne samo EU već i drugih ambasada, na ovaj poziv EU smo aplicirali, ispoštovali sve ono što se od nas tražilo i dobili smo sredstva za ovaj projekt. Ovo je jedina škola iz Zenice koja je dobila sredstva za obnovu u sklopu koje će biti urađeni podovi, zidovi, stolarija, sanitarija i sve ono kako bi djeca imala uslove po EU standardima", kazao je Fazlić.

Naglasio je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona proteklih godina investirala sredstva u obnovu PVC stolarije, ekološko prihvatljivo grijanje gdje su ugalj zamijenili s peletom i brojne druge projekte. Također, iskazao je uvjerenje da će se dobra saradnja nastaviti i u narednom periodu.